Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken inte prioriterad av Sollefteå

/

Bengt Sörlin (M): Det hade varit utvecklande om besparingarna hade gått tillbaks till trafiken i form av ökat utbud till förmån för dig och alla andra resenärer.

Annons

Svar på Birgits insändare på Allehanda.se den 30/12. Först vill jag tacka dig Birgit för att du engagerar dig i kollektivtrafiken och tycker den är viktig. Sedan vill jag reda ut några saker som innebär att vi i fortsättningen håller oss till fakta.

Kollektivtrafikmyndigheten är ett kommunalförbund där alla kommuner och landstinget i Västernorrland är medlemmar. Kollektivtrafikmyndigheten har i enlighet med lagen om kollektivtrafik från 2012 ansvaret för kollektivtrafikens genomförande i länet.

När det gäller kommunernas trafik inom kommungräns är det kommunen som beställer och betalar den trafiken. Landstinget beställer och betalar trafik mellan kommuncentra. Kollektivtrafikmyndigheten för en dialog med medlemmarna om vilken trafik länet bör ha men eftersom det är medlemmarna som svarar för att täcka underskottet är deras synpunkter självklart avgörande.

De förändringar du nämner i din insändare är i till nästan 100 procent åtgärder vidtagna av Sollefteå kommun för att man prioriterat annat.

När det gäller valet att köra julbussen i Örnsköldsvik och Sundsvall grundar det sig på att vi ville få synpunkter bland annat på satsningar eller bibehållen trafik vilket innebär att Sollefteå med sina nedskärningar inte var aktuellt. Samt att tiden inte medgav att alla kommuner i länet kunde besökas.

När det gäller hundralappen i Sundsvall så är det den politiska ledningen som prioriterat kollektivtrafiken och tagit den merkostnad 100-lappen för pensionärer innebär. När det gäller Sollefteå, som för övrigt är en av endast två kommuner som dragit ner på kollektivtrafik, så finns inga signaler med liknande ambitioner när det gäller kollektivtrafiken.

När det gäller flytten av Ica till Hågesta så går det redan trafik från busstorget cirka 30 meter från gamla Ica Trollet till Hågestaområdet för bad och handel.

Slutligen vill jag informera dig om att den upphandling som kollektivtrafikmyndigheten genomfört när det gäller allmän kollektivtrafik (i stort sett de stora bussarna) innebar en besparing för Sollefteå kommun om cirka två miljoner årligen jämfört med nuvarande trafik. Dessa pengar kommer troligen att användas för att kunna påbörja rivning av Gudlavbilderskolan.

Det hade varit utvecklande om dessa pengar gått tillbaks till trafiken i form av ökat utbud till förmån för dig och alla andra resenärer.

Bengt Sörlin (M)

Ordförande kollektivtrafikmyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons