Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klargöranden om dricksvattnet

Annons
Klargöranden om dricksvattnet

Dricksvattnets kvalitet engagerar Härnösandsborna om man ska döma av antalet insändare, nu senast under signaturerna "BEPE" samt Henry Johansson. Och det med rätta! Dricksvattnet är en livskvalitetsfråga och vi i Sverige med våra stora vattentillgångar är vana vid ett förstklassigt dricksvatten direkt ur kranen.

Här i Härnösand är dricksvattnet inte perfekt. Vattnet uppfyller visserligen Livsmedelsverkets normer för bakterieförekomst, men vattnets kvalitet vad gäller lukt och smak ger periodvis anledning till anmärkning. Detta har motiverat oss i miljö- och hälsoskyddsnämnden att sätta fokus på vattenfrågan denna mandatperiod och vi har begärt utredningar och åtgärdsförslag av Hemab (som från och med år 1999 är ansvariga för bland annat dricksvattnet).

Hemab har utifrån vår begäran redovisat och genomfört en hel del åtgärder. Några radikala förbättringar har tyvärr dock inte kunnat konstateras. Detta beror på att några radikala åtgärder inte har vidtagits, vilket i sin tur beror på att dessa åtgärder kostar väldigt mycket pengar.

Dessutom finns en viss oenighet om vilka åtgärder som krävs. Och som alla vet är kommunens budget minst sagt ansträngd, vilket även vi som tillsynsmyndighet har förståelse för. Alla är dock ense om att det som går att göra ska göras och dialogen om möjliga åtgärder fortsätter. Hemab fick också nyligen ett tillskott på 2,5 miljoner för kvalitetshöjande åtgärder i ledningsnätet (från kommunakut-förskottet).

Nu till mina svar på insändarna. Luftning av Bondsjön görs för att syresätta vattnet så att anaeroba (syrefria) förhållanden inte uppstår. Detta anser vi som tillsynsmyndighet är ett bra sätt att förbättra kvaliteten och minska bland annat manganhalterna. Sedimenten har vi inte ansett vara något avgörande problem, bland annat har vi en högskoleuppsats om frågan på miljökontoret (kontakta dem för ytterligare detaljer).

Synpunkterna i insändaren om föroreningar bör dock tas på allvar och jag ska ta upp en diskussion om dem. Överledning av vatten från Långsjön har tidigare avfärdats som ej kvalitetshöjande, men jag delar din uppfattning; överledning, åtminstone periodvis, kan kanske förbättra dricksvattenkvaliteten.

Hoppas dessa rader givit svar på Era frågor. Om inte, återkom gärna!

Joakim Drejare (mp)

Ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons