Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarare riktlinjer krävs vid dokumenthantering

/

Annons

Erik Lövgren du har i flera intervjuer sagt att du är för ett öppet landsting. Men vilket ansvar har du Erik Lövgren som Landstingsstyrelsens ordförande och därmed ansvarig för arkivmyndigheten att det saknas dokumenthanterings och gallringsplaner för Landstinget Västernorrland? Vem är arkivansvarig för HSN? Enligt Hälso- och Sjukvårdsnämndens ordförande så går det inte att få ut underlag till beslutet i HSN 15/6-16 §110 rörande akut kirurgi, då det anses vara arbetsmaterial. Vilken tillsyn gör ni egentligen av dem andra myndigheterna i Landstinget? Vad är det som gör att det finns politiker och höga tjänstemän som tror att dem kan använda begrepp som arbetsmaterial och minnesanteckning och att det per automatik skulle göra offentliga handlingar hemliga? Är det inte dags för Landstingsstyrelsen att se till att dokumenthanterings och gallringsplan tas fram, samt att ta fram riktlinjer som förtydligar ansvar, roller och befogenheter för diarie- och ärendehanteringsprocessen? För inte vill du väl vara ledaren för ett stängt Landsting som döljer information från medborgare och media?

Mathias Westin

Svar Direkt:

Jag får frågan om vilket ansvar jag har för att landstinget ska vara öppet och transparent. I oktober 2014 antogs landstingets nuvarande riktlinjer om diarieföring och ärendehantering. I riktlinjerna tydliggörs ansvar, roller och rutiner för hur allmänna handlingar ska hanteras. Detta för att säkerställa invånarnas rätt till insyn i vår verksamhet. För mig, som demokratiskt vald politiker för Socialdemokraterna med lång historia av beslut som främjat demokrati och öppenhet, är det naturligt att göra vad jag kan för att landstinget så gott det är möjligt ska vara öppet, transparent och ha en god invånardialog. För att trygga en god invånardialog har landstinget bland annat en medborgarpanel, ett ungdomsråd och ett länspensionärsråd. Landstingets verksamheter berikas av fler människors delaktighet. Därför gläds jag över ett stort engagemang i alla de forum vi har valt för vår invånardialog.

 Via landstingets webbsida är det möjligt att för vem som helst ta del av protokoll, begära handlingar, ställa frågor till landstinget men också lämna synpunkter på vården och andra verksamheter som landstinget bedriver. Fullmäktige har även en utsedd demokratiberedning. Det finns alltid mer att göra, samtidigt som jag kan konstatera att vi har organisation för demokratiskt inflytande och insyn.

 

Erik Lövgren (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons