Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kepsdebatten handlar om spelregler

Annons
Kepsdebatten handlar om spelregler

Det är intressant att ta del av den debatt om kepsar som förs, men som egentligen inte alls handlar om kepsar. Är det inte så att debatten handlar om de spelregler som råder i samhället och om respekten för vuxna?

Regler är viktiga för barn och ungdomar. Det ger trygghet och det ger en fast tillvaro i en annars ganska kaotisk tonårstid. Fler barn och ungdomar borde ha fastare regler hemma, så att reglerna på skolan och senare i arbetslivet inte upplevs så konstiga. Det kan vara enkla saker som att man kommer hem en speciell tid på kvällen, att man äter middag en viss tid på dygnet, att man tar av sig skorna innan man går in, att man städar sitt rum varannan vecka och att man inte har huvudbonader på sig inomhus (vare sig det är kepsar, mössor eller plommonstop). Dessa regler har inget att göra med att man ringaktar någon eller vill tvinga någon till underkastelse. Den som inför reglerna skall ju naturligtvis föregå med gott exempel och följa reglerna själv. Dessa regler är knappast speciellt medelklass (om nu det begreppet skall användas), utan bygger mer på svensk tradition och sedvana och är heller inte någon kränkning mot en individs identitet. En individs identitet är mångfacetterad och att ta av sig kepsen påverkar knappast identiteten, man är den man uppfattar sig vara oavsett med eller utan keps. Många verkar ha missuppfattat identitet med begreppet stil och stilmarkörer. En stil har flera stilmarkörer, en av dem kan vara kepsen. Men man blir inte mindre hip-hop:are för att man tar av sig kepsen, det finns andra stilmarkörer som fortfarande visar vilken stil man står för. Identitet är något mycket djupare och som delvis kan avspeglas i stilen, men som definitivt inte påverkas av kepsarnas vara eller icke vara.

Har man regler att följa, får dem förklarade och motiverade för sig och man märker att man uppmuntras när man följer dem, så inges man också en trygghet i sitt beteende. Tryggheten av att veta att man är accepterad, bekräftad och sedd. Barn som ständigt bryter mot dessa regler saknar denna trygghet, de vill bli accepterade, bekräftade och sedda, men möter oftast motsatsen genom sitt beteende. Detta är ett av de stora problemen i dagens samhälle, och ytterst är det vad denna debatt handlar om.

Åsiktsmaskinen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons