Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften ett nav – länets elproduktion behöver ingen vindkraft

/
  • Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.

Annons

Svar till Stefan Henningsson, WWF och Linda Burenius Magnusson, OX2, ”Alliansen avgör den förnybara elproduktionen i Västernorrland”, Ordet fritt 31 maj.

WWF/OX2 anser att vindkraftsexpansionen i länet är positiv och måste fortsätta. Sakskäl anförs inte, bara ett antal förskönande och vilseledande epitet. Vindkraft är varken förnybar, hållbar eller miljövänlig och är miljömässigt sämre än befintlig kärn- och vattenkraft.

Vindkraft byggs med icke förnybara material och metoder och har kort livslängd. Dess ekonomiska livslängd är bara tolv år (hållbart?); knappt hälften av normal kalkyltid, vilket fördubblar kostnad och miljöbelastning per kWh. Vindindustrier byggs planlöst och i strid med gällande lagstiftning och de myndigheter som ska bevaka allmänhetens och miljöns intressen har samtidigt i uppdrag att underlätta utbyggnaden.

■■ För fler insändare, klicka här.

Insändaren hävdar att utfasning av kärnkraft med förnybar el skulle ge oss exportintäkter. Påståendet är verklighetsfrämmande! Den svenska kärnkraften är ett nav i det nordiska elsystemet och våra grannländer är mycket oroade av en eventuell stängning. Den svenska vindkraften har däremot inte behövts i Sverige och knappast någon annanstans heller. Den har reats bort till mindre än halva självkostnaden och varit starkt negativ för svensk ekonomi.

Med kärnkraft och vattenkraft har Sverige haft ett mycket säkert och kostnadseffektivt elsystem med liten miljöpåverkan. Med nuvarande omställning kommer hundratals miljarder att investeras för att göra systemet mer instabilt och leveransosäkert samt dyrare och miljömässigt sämre. Sverige har gått från en av världens lägsta elkostnader till att i dag ligga i den översta kvartilen i Europa (och detta är bara början!). För att rädda livsmiljön för människor, djur och fåglar samt Sveriges ekonomiska utveckling måste vindkraftsexploateringen stoppas omedelbart.

Per Fahlén

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons