Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpa på - och höj rösten för landsbygden

Annons

I slutet av förra året demonstrerade enligt uppgift cirka 10 000 personer på Kramfors torg mot inritningen på landstingets lokala sjukvårdspolitik. Jag uppmärksammades om aktionen en natt via radions nyhetssändningar som en av två nyheter. Utöver detta blev aktionen inte kommenterad eller refererad i de huvudstadstidningar och public-servisrapporteringar jag följer från min horisont.

När jag i upprördheten över mediernas nyhetsvärdering sökte kontakt med ansvarig producent vid Sveriges radio och anmärkte på sättet man behandlade en nyhet av stor vikt för berörd landsdel, fick jag efter flera undanflykter och hänvisningar ansvarig person att tillstå att man prioriterat lite fel.

Aningen större uppmärksamhet förärades ni av riksmedia för demonstrationen som nyligen genomfördes i Härnösand. Enligt vad jag kunnat se skedde detta genom medias inslag där man ägnade störst intresse för frågan om exakta uppgifter som låg till grund för uppgifterna om deltagarantalet i aktionen. Mindre intresse för budskapet som aktionens syfte.

Det finns enligt min mening inget att invända mot den rapportering som sker i lokala medier om förhållandena på avfolkningshotad landsbygd; oavsett var i landet företeelsen pågår. Men vad ni beskriver och hur ni reagerar bryr sig centralt verksamma journalister mycket lite om. Det är händelserna i omvärlden som kräver bevakning och kommentarer; inte hur förhållandena är i hemlandets landsbygd.

Alltså kära kvarboende, arrangera en opinionsyttring så nära huvudcentralortens maktcentra som möjligt; politiskt och medialt. Skapa en debatt som analyserar och knäsätter vilka förhållanden och servicefunktioner som oavvisligen måste finnas för att en landsbygd ska kunna leva. För de ärade riksdagspolitikerna menar väl något med det man säger om landsbygdens värde och överlevnad.

Ni boende i Ådalen och Örnsköldsvik har en lokalt uppfostrad och skolad, några år till och med som elev i gymnasieskolan i Sollefteå, statsminister som nyligen i DN Debatt uttryckte starka sympatier för landsortsbefolkningens uppfattning när det från centralt håll aviserades nedläggningar av lokala skattekontor. Då fick han ändan ur vagnen; försök se till att han lättar på nytt!

Det finns oändligt mycket mera att säga om synsättet bakom den så kallade nyhetsvärdering som styr riksmedia och i allt större grad även bestämmer vad våra rikspolitiker anser vara förhållanden värda att ägna uppmärksamhet. Min övertygelse är att basal service måste finnas om en bygd ska överleva; så kämpa på, men höj tonen och intensiteten i argumentationen.

Sistagångsväljare, med Ådalsförflutet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons