Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junsele håller ställningarna

Annons
Junsele håller ställningarna

Vart man kommer i Sverige och nämner att man är från Junsele är det väldigt många som vet var det ligger. Förvånande? Jo, det kan kanske tyckas för en by som förvisso i fordom hade fyra-femtusen invånare, men för närvarande håller ställningarna med ett betydligt mer begränsat antal själar.

De som förblir hembygden trogna - bland annat till glädje för alla oss som är utflyttade, men gärna besöker Junsele med jämna mellanrum - har hittills klarat uppgiften att hålla byn vid liv... och mer än så: Antalet eldsjälar per capita i Junsele måste mångfalt överstiga riksgenomsnittet.

Men även eldsjälar riskerar att utmattas och till sist slockna. Bland annat när de ofta tvingas upp på försvarsmurarna för att ta strid för sin bys intressen - nu senast för djurparken.

Vilka är vi då som kan stärka Junseles försvar? Sannolikt väldigt många. Om man räknar ihop alla människor som direkt eller indirekt har anknytning till Junsele och bryr sig om sin bys fortlevnad och utveckling, kan jag inte ens gissa vad summan skulle bli.

Vad kan vi göra?

Kortsiktigt: Upprätta ett bankgirokonto hos Handelsbanken i Junsele för insamling för djurparkens bevarande. Administration: Förslagsvis Junsele socken. Lägg ut kontonumret på Junseles webbplats www.junsele.nu.

Långsiktigt: Som jag ser det måste vi fortlöpande hjälpa till att underhålla Junseles grundstomme, nämligen sysselsättningen. Vi är nu inne i en ny era där bland annat informationsteknik mer och mer blir en integrerad del.

Fråga nummer ett för den som vill bidra kan därför exempelvis vara: Finns det någon verksamhet i det företag där jag jobbar som skulle kunna utlokaliseras till Junsele? Just informationstekniken gör att väldigt många immateriella tjänster i princip kan utföras från vilken fysisk plats som helst.

Framtiden: Vi som lever och agerar nu har en mycket viktig uppgift. Vi befinner oss just nu i en mellanperiod. Min övertygelse är att dagens glesbygd kommer att blomstra på sikt. En lugn boendemiljö med orörd natur, medförande god livskvalité, kommer att bli en bristvara. Vår uppgift blir därför att underhålla vår by och se till att den inte förfaller eller rent av går under innan dess, utan tvärtom håller sig uppdaterad och levande. Än så länge ser jag ingen sådan akut risk. Som nämndes inledningsvis finns fortfarande en kader av eldsjälar som gör ett imponerande jobb.

Den vidsynte läsaren torde redan ha insett att detta för övrigt inte bara gäller Junsele, utan hela den region som kallas för Sollefteå kommun. Den nedärvda missunnsamheten och misstänksamheten orterna i Sollefteå kommun emellan måste utrotas. Det är nyckeln till framgång och utveckling. Det kan förefalla enkelt att inse - men tydligen inte. I princip är det ju samma faktorer som ligger till grund för de flesta konflikter och problem i världen (förutfattade meningar, inskränkthet, missunnsamhet, misstänksamhet och deras kusin, som utgör dess förutsättning och gödning; rädslan).

Detta är mitt utkast till förslag på en lösning. Det kan säkert vidareutvecklas och förfinas av dig som just nu läser detta.

Robert Sigvardsson

Studerande vid Umeå universitet via Gudlav Bilderskolan, Sollefteå, och Junsele Centralskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons