Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonna Jintons magklump och tårar delas av många

I en tid då vi allt snabbare nås av människors längtan efter att bosätta sig i lugnare och tystare områden, skall vi som redan valt detta både förstå och tåla att våra beslutsfattare väljer bort det.

Annons

Känner också en magklump och en obehagskänsla likt hur Jonna Jinton uttrycker det i en nyhetsartikel på Allehanda.se den 10/12.

Vindkraftsexploateringen har spårat ur och ordet katastrof känns nu helt relevant för mig som är naturälskare, hembygdsälskare och som valt att satsa otroligt mycket arbete, pengar och fritid i mitt livsprojekt långt utanför storstädernas brus, marknad och exploatering. Denna vindkraftsexploatering som dessutom kan genomföras utan hänsyn till mig (oss) som individ av ett samhälle och en politik helt okunniga om våra insatser och val och utan förståelse för de ingrepp som gör enorma avtryck i skog och mark.

Dessutom, med budskapet att det måste jag (vi) som hamnat mitt i smeten både förstå och tåla?

Jag är inte generellt emot vindkraft eller en vindkraftsutbyggnad i våra trakter, men det måste ske genom fullständig hänsyn till de människorna som bor där och genom mindre påverkan på djur och natur.

Därför anser jag att storskalig vindkraftsexploatering är svår eller kanske rentav omöjlig att förena med dessa hänsyn. Jag tycker att vindkraftparkernas storlek kraftigt skall begränsas inom våra stora skogsområden där människor upplever stor negativ påverkan. Varför skall Jonna och jag måsta acceptera enorma vindparker i vår närhet samtidigt som storstadsbor med kustnära stugor inom bland annat Örnsköldsvik och Kramfors kommun förskonas genom politiska beslut som framhåller vikten att bevara höga natur- och rekreations värden?

I en tid då vi allt snabbare nås av människors längtan efter orörd natur, bevarande av mångfald, intresse och ökning för naturturism, intresse för att bosätta sig i lugnare och tystare områden, ökning av naturkatastrofer med mera. Då skall vi som redan valt detta både förstå och tåla att våra beslutsfattare väljer bort det genom att ge tillstånd till en exploatering som i Jonnas fall innebär 180 vindkraftverk utanför sitt hem, och som är över 200 meter höga och byggda på ett enormt område av 7 000 ha, synliga flera mil bort.

Nej, detta är snart en verklighet som ingen oskyldig drabbad skall behöva tåla eller någonsin behöva förstå. Det är nu hög tid att säga stopp för och begränsa byggandet av storskalig vindkraft. Bygg istället små områden med högst 10-15 verk där fullständig hänsyn tas till natur, djur och människa.

Roger Johansson

Junsele 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons