Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan eller våra egna barn och ungdomar?

Annons
Japan eller våra egna barn och ungdomar?

Nu har kommunrepresentanter åter igen varit på studiebesök i Japan och det har följt med en del souvenirer tillbaka.

Inget fel i studiebesök om de är väl förberedda och att delegaterna kan kommunicera med sina värdar. Det vidgar vyerna och kan i bästa fall innebära något positivt för kommunen.

Men det ger en felaktig bild till kommuninnevånarna när man ständigt får höra att det inte ryms inom budget om man har välmotiverade krav på tillägg.

Jag tänker i detta sammanhang på våra skolelever, som alltid får höra att det inte finns pengar till deras verksamhet och miljö. Det är klart att studieresor och anslag till BKU-nämnden inte ligger på samma konto, men det fäster våra elever sig inte vid.

I Tidningen Ångermanland lördagen den 6 oktober har elever i 8D vid Valla-skolan skrivit en insändare som andas uppgivenhet.

Det handlar visserligen inte om pengar, men ger uttryck för ungdomarnas tvivel på demokratin. Kan vi inte lära barn demokrati i skolan och lyssna, på deras åsikt, enligt barnkonventionens artikel tolv, så hjälper inga pengar i efterhand.

Jag föreslår att kommunfullmäktige diskuterar förslaget att komplettera budgeten till BKU-nämnden med samma belopp som det kostar att sända representanter på studieresor världen över. Det gäller Japan såväl som Madison.

Det går utmärkt att justera detta sedan budgeten är tagen. Det gör visserligen varje studieresa dubbelt så dyr, men det är en satsning på våra barn och unga.

Eva Engblom

Medlem i Rädda Barnen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons