Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten ett brännande ämne

Annons
Jakten ett brännande ämne

Jakt är tydligen ett brännande ämne av insändarfloran att döma. Men debatten borde föras än intensivare tycker jag, det belyser på ett bra sätt bristerna inom rörelsen. Att inte kommentera alls kan också bero på ignorans, men även vara ett tecken på att argumenten tryter. Dessvärre är sakargumenten få och försvaret för jakten i allmänhet och fällfångst av vilda djur i synnerhet, nog lite symptomatiskt för rörelsen i helhet. Inget inslag av varken retorikens förnyelse, det sakliga innehållet eller över huvud taget någon bekräftelse på förtrolighet med de här frågorna ens högre upp i organisationen, men nåt annat hade varit en fullständig överraskning.

Det sägs att rovdjursförekomsten lär angripa värdet i själva jakträtten. Värdet skulle sjunka i takt med antalet rovdjur som konkurrerar. En livsviktig jakt för överlevnad ställs alltså mot nöjesdödande! Det öppna landskapet växer igen om rovdjuren tillåts öka, menar man från centralt jägarhåll. Här gäller det att hitta argumenten till varje pris. Att fällfångst av djur med olika former av trampgiller och burar är en kultur från svunna tider och en tragedi som sådan är inget hinder för ett förbud i dag, vad jag kan se.

Jag förstår och känner till viss del frustrationen som statliga tjänstemän känner, de som i sitt jobb har att förmedla kunskaper inom det här området, när de reser land och rike runt för att försöka föra fram budskapet om djurs existensrätt, deras roll i naturen, beteenden, och så vidare. Det är svårt, för att inte säga omöjligt.

Visst kan det finnas många med stor kunskap i själva jaktutövandet bland åhörarna, det förnekar jag inte. Däremot är viljan och/eller förmågan att lära sig sambanden och dynamiken begränsad. Simon Börjessons insändare är ett skolexempel på vad jag menar. Dessvärre erbjuder inte insändarspalterna det utrymmet som skulle krävas för att råda bot på eländet heller.

Håkan Åman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons