Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag kommer inte flytta – påverkan från vindsnurrorna blir försumbar

/

Annons

Jag är sjätte generationen Herrsjöbo. I denna trakt har jag och mina förmödrar växt upp och verkat. Ofta under betydligt svårare förhållanden än i dag.

Vi Herrsjöbor är vana att kämpa för överlevnad och framsteg.

I väglöst land bröt mina föregångare ny odlingsmark mitt i skogen vid 1600-talets slut. Elströmmen kom sent hit. Min mamma växte upp med att hämta vatten med hästsläde nere vid ån. Postutdelning är en gles lyx och allmän sophämtning en bara några år gammal nymodighet. Telefonnätet är undermåligt och bredband en avlägsen dröm.

Det krävs en oändlig kärlek till bygden för att leva och verka här. För att även nästa generation ska ha samma möjlighet att bo kvar, krävs en högre standard och en värld som inte skövlar naturen utan lever i samklang med den.

I ån nedanför mitt hus kan en fortfarande se resterna av en vattensåg. Byns byggnader uppfördes med virke sågat i den. Byborna utnyttjade på ett respektfullt sätt naturresurserna för att uppnå framsteg. I dag syns knappt ett spår av sågverket. Naturen har själv tagit tillbaka och läkt det ingrepp som människor skapade.

I dag finns möjligheten att använda vinden för utveckling på samma sätt som vattnet en gång. För mig är det en självklar resurs. Det finns planer att bygga en vindkraftsanläggning nära min älskade by. Herrsjön ligger faktiskt närmare de planerade vindsnurrorna än alla andra bosättningar, så även min skogsstuga, min tillflyktsplats när folk och stad blir för påfrestande. Och den kommer fylla precis samma funktion fast det står vindsnurror runt om.

Det vore naivt att tro att 35 vindsnurror inte kommer att märkas. Frågan är bara hur mycket. Det är min fasta övertygelse efter att ha granskat det omfattande underlaget som tagits fram av Kramfors kommun och medborgare, och den ansökan med MKB som projektören gjort, att påverkan kommer att bli försumbar.

Jag kommer inte att flytta från byn. Jag kommer inte att sälja skog och stuga. Nya generationer kommer att födas och leva i min by.

Som demokratisk socialist känner jag dessutom ett självklart ansvar för kommande generationer och ett hållbart samhälle. Kärnkraften har varit ett farligt experiment där hela kedjan av elframställning – från uranbrytning, faran vid drift, till slutförvar av restprodukter – våldför sig på natur och liv. Låt oss avsluta detta experiment!

Kritiker mot vindkraft i Norrland hänvisar ofta till tidigare utnyttjanden från storföretag av vår landsdel. Skogen, malmen och vattenkraften... Och visst finns det fog för de argumenten. Då detta skedde hade vi inte möjligheten att påverka. Det har vi nu. Om en ska motsätta sig vindkraft på Vitberget av det skälet så förväntar jag mig ett konsekvent och logiskt ställningstagande.

Om det hade varit något annat bolag än statliga Vattenfall som planerat detta projekt så hade kanske argumentet om privata kapitalistiska exploatörer av Norrland haft någon bäring. Ska vi använda det argumentet bör vi också motsätta oss alla vindkraftsprojekt i hela kommunen. Det gör vi inte.

Jag skulle vilja påstå att det finns en stark positiv majoritet till vindkraftsetableringar. Inte minst från de som bor närmast de planlagda områdena.

Gruppen Värna Finnmarken gör ett fantastiskt jobb för en sak som de tror på och brinner för. De vill värna om en plats som de älskar. Men det gör även vi andra i byar som ligger betydligt närmare Vitberget än vad Finnmarken gör.

Jag förväntar mig att våra argument och åsikter ska väga lika tungt.

Rainor Melander, Herrsjöbo nu och i framtiden

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons