Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är chockad

Kommunala bidrag ska inte vara beroende av kommunalrådens specifika idrottsintressen, som backhoppning och ishockey.

Annons

”Den som är satt i skuld är inte fri”, sade Göran Person en gång. Det är så sant som det är sagt. En vecka efter senaste kommunfullmäktige, där kommunens ekonomi behandlades, ser jag att Modo ska få 90 miljoner till i bidrag. De sju miljoner Modo fick till museum verkar ha försvunnit i något av Modos svarta hål. Kommunens ekonomi inklusive bolagen är en katastrof.
I september i år var kommunens (inklusive bolagens skuld) 4 miljarder 294 miljoner. Den löper med 3,12 procents ränta. Till detta kommer en pensionsskuld på 1,88 miljarder.
Folkmängden i Ö-vik minskar, trots alla satsningar på Modo. Kan det bero på att invånarna tycker att det finns viktigare saker att satsa på, än ett ishockeylag? Vård, skola och omsorg till exempel.
Äldreboenden läggs ner! Varför? Biståndshandläggare bestämmer att vi äldre ska bo hemma med hemhjälp. En hemhjälp, som tillbringar hälften av tiden efter vägen. Biståndshandläggare kan vi avskaffa. Det sparar pengar. Det är ett sätt att omyndigförklara oss pensionärer. Vi, eller våra anhöriga kan avgöra hur vi ska tillbringa våra sista år. Ensamhet med åtföljande depression är den vanligaste sjukdomen bland oss äldre. Servicehus säljs, förnämliga servicehus rivs åtminstone till hälften. Kvarvarande rum används till skräputrymme.
Skolor läggs ner, och barnen packas in i redan fulla skolor, dessutom med miserabelt läge. Elever kan få vänta 45 minuter på skolskjuts hem från skolan. Gymnastiksalar kallställs.
Förskolor i skogsmiljö säljs. Speciallärare avskaffas. Det räcker inte med specialpedagoger. Skoldaghemmet för våra allra sköraste elever stängs. Som rektor har jag ofta på våren blivit uppringd av familjer, som fått jobb. De hade hört att Gullänget är ett bra område. De vill ha råd av mig var de ska köpa hus. Inte en enda har sagt, att de skulle flytta till Ö-vik, för där har Ni ett så bra ishockeylag.
Idrott är viktigt. Det är viktigt att röra på sig. Men alla idrotter ska behandlas jämlikt och jämställt. Ishockeyn, liksom alla andra idrotter, får rätta munnen efter matsäcken. På spelarlönerna finns mycket att pruta. Modo ska satsa på egna ungdomar – inga spelarköp. Satsa på sådana som Foppa, Marcus och Sedinarna. De kommer tillbaka, och satsar sina pengar i kommunen. Det tycker jag är strongt.
Kommunala bidrag ska inte vara beroende av kommunalrådens specifika idrottsintressen, som backhoppning och ishockey. Kommunens satsningar ska gälla alla kommunmedborgarnas intressen.
Inga mer pengar till Modo.

Ingrid Ågren (idrottsnörd)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons