Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacominas svar lugnar inte Ådalsborna

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att misstänka att bakom detta ligger en förhoppning att få Sollefteåläkarna att flytta för gott till de andra två sjukhusen.

Annons

I sitt svar på Allehanda.se den 20/11 på en insändare den 16/11 intygar Jacomina Beertema i likhet med vad hon tidigare gjort att Sollefteå sjukhus kommer att finnas kvar som akutsjukhus. Frågan är dock om vi Ådalsbor kan känna oss trygga med det beskedet. Inte minst efter vad hon själv uppger i svaret.

Beertema anger till exempel att den nivåstruktureringsplan som läkarna själva utarbetat har lagt fast var canceroperationerna bäst kunde utföras. Sollefteåläkarna har då utförligt beskrivit konsekvenserna av varje förändring. Jag är då övertygad om att de framhållit det mycket goda resultat de har av dessa operationer i Sollefteå. Betydligt bättre än i Sundsvall enligt nyligen presenterade siffror.

På detta säger Beertema att trots läkarnas, inklusive Sollefteåkirurgernas, konsekvensarbete inför denna plan, fick hälso- och sjukvårdsnämnden uppdraget att göra ytterligare en konsekvensbeskrivning. Vad hon inte säger är vad den konsekvensbeskrivningen utmynnade i? Man kan förmoda att syftet från landstingsledningen hela tiden varit att, trots fina resultat i Sollefteå, driva fram ett beslut om att flytta cancer- och bukoperationerna från Sollefteå utan att ge landstingsledamöterna all information innan beslutet fattades.

Vidare pekar hon på att kirurgerna i Sollefteå är bekymrade för att de ska tappa kompetensen att operera tjocktarmscancer och andra bukoperationer. Ja självfallet är man det om man inte får fortsätta använda sin kompetens! Nu säger Beertema att kirurgerna är välkomna att delta i operationer när de utförs på länets andra två sjukhus. Ja med ett sådant besked då undrar man verkligen hur hon tänker och resonerar?

Skall Sollefteåkirurgerna åka till Sundsvall och operera när man kan utföra samma operationer hemmavid med ett bättre resultat? Och nästa undran – vilken nytta har man på hemmasjukhuset av den kompetens man upprätthåller om man där lagt ner avdelningen för cancer- och bukoperationer?

Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att misstänka att bakom detta ligger en förhoppning att få Sollefteåläkarna att flytta för gott till de andra två sjukhusen. Skulle detta lyckas då förstår var och en att detta är slutet för Sollefteå sjukhus. Därför är svaret insändaren den 16/11 inget som lugnar Ådalsborna om sjukhusets framtid, snarare tvärtom faktiskt.

Kjell Bostedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons