Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacomina Beertemas huvudvärk

Det som Beertema håller på med är en nedvärdering och en negativ syn på sin egen personal. Som läkare och numera välavlönad heltidspolitiker borde hon använda tiden åt annat än att klaga.

Annons

I en insändare på Ordet fritt den 26/11 redovisade Sten Luthman, politisk obunden, sin uppfattning om Sollefteå sjukhus framtid och Jacomina Beertemas jakt på det sjukhus som hon har ett stort ansvar för och enligt egen uppgift säger sig värna om. Så lät det i alla fall vid ett möte i Hullsta Gård hösten 2013.

Så här skriver Luthman bland annat:

”Sollefteå sjukhus vara eller inte vara var en viktig valfråga för Moderaterna 2010. Jacomina Beertema började redan 2009 bygga upp sin argumentation för att Sollefteå sjukhus skulle jämnas med marken och verksamheten flyttas till Sundsvall. Hon försökte få till en avveckling av den operativa verksamheten i Sollefteå redan 2009, men det fick ett svalt, om inte iskallt, mottagande i landstingsstyrelsen.”

Luthmans insändare gjorde mig intresserad. Kunde det vara riktigt? När jag senare läste Beertemas negativa insändare på allehanda.se den 18 januari 2014 om Sollefteå sjukhus förstod jag att Sten Luthman hade rätt. Varför är Beertema annars så angelägen om att framhålla att Sollefteå sjukhus kostar för mycket (mer än andra), att dödligheten är störst vid detta sjukhus, att patienterna behöver opereras om oftare än vid andra sjukhus med mera. Detta måste ju också tolkas som att sjukhuset varken har tillräckligt bra läkare eller övrig personal.

Det som Beertema håller på med är enligt min mening en nedvärdering och en negativ syn på sin egen personal. Som läkare och numera välavlönad heltidspolitiker borde hon använda tiden åt annat än att klaga. Om situationen nu är som hon beskriver, bör hon förstå att Sollefteå-Kramfors-området, men även Örnsköldsvik, har betydligt större del äldre befolkning än till exempel Sundsvall. Här finns inga universitet och högskolor som slukar ungdomar och inget Birsta som ger hundratals unga sysselsättning. I vårt område är minst 2530 procent av befolkningen pensionärer som har betydligt mer behov av vård än unga. Statistik på detta finns liksom även över bland annat olyckor som drabbar äldre. Dessutom bör Jacomina Beertema tänka på hur hennes allianspartner Centern med näringsminister Annie Lööf i spetsen påstås kämpa för att ”hela landet skall leva”, sådant kostar också inom vården. Så J T Lindh behöver inte läsa RCC-rapporten för att förstå detta, det räcker med sunt förnuft.

Nej, Jacomina, ägna din dyrbara tid åt att se till att vårdköerna minskar och bygg upp Sollefteå sjukhus till den kapacitet som du tycker att det saknar. Kostnaden kanske kan ligga på samma nivå som anlitande av konsulter i tid och otid utan resultat.

Jag vill framhålla att jag absolut inte är motståndare till att människor får bästa tänkbara cancervård och specialistbehandling i god tid där den finns, gärna i Sundsvall. Men att i det närmaste försöka jämna Sollefteå sjukhus med marken för att spara pengar ställer varken jag eller säkerligen någon annan upp på.

Jag har givetvis inte heller något emot den regionala cancerplanen, men omstruktureringar som leder till nedskärningar, med långa väntetider och läkarbrist som följd, kan ingen acceptera, särskilt som det sker på grund av skattesänkningar med hittills ofattbara 150 miljarder kronor genom upplåning. Med det beloppet hade minst 100 000 kunnat anställas inom vården, och dessutom hade det hjälpt till att klara av bostadsbristen i landet.

Detta kallar jag för arbetslinjen, skapande av levande landsbygd samt ordning och reda i Sveriges finanser.

Birger Lundberg

Pensionär som kräver rättvisa och bidrag till behövande – alltså ett mänskligt samhälle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons