Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelkonflikten med egna ögon

Annons


Efter att nyss kommit hem från Israel, där jag tillbringat 6 1/2 månader vill jag ge min syn på vad som händer i Israel och Palestina.
Varje dag kan man läsa, såväl som se på tv vad Israel gör mot Palestina, nya attacker, hur många som blivit dödade. Det verkar som de allra flesta tar Palestinas parti. Varför?
En israelisk kille sa till mig: "Du vet väl vad som hände 1948?" Ja, visst vet jag vad som hände då, judar tog Palestina och Israel blev en självständig stat. Vidare säger han, "Vi har ingenstans att ta vägen, vilket land skulle ta emot oss?" Vadå, funderar jag, kom till Sverige...

Då säger han: "Jag har kompisar i Frankrike som inte törs gå ut på
grund av det judehat som finns. Judar är inte välkomna någonstans. Varför hände det som hände under andra världskriget? Tror du vi vill kriga?" Jag tittar på honom, tänker på de andra israeliska killarna i hans ålder som jag känner. Den här killen är 24 år och nej, jag tror inte att han vill kriga.

Finns det så många människor som hatar andra människor, för att de är judar? Ligger det något i vad han säger? För hur kan så många människor, som inte ens varit i Israel och sett vad som händer, ha en så bestämd åsikt om att det är Israel som gör fel hela tiden?
Palestinierna lider och israelerna lider. Att säga att det bara är den ena
sidan är att inte veta vad man pratar om.
Han fortsätter med att beskriva den rädsla han känner över att sätta sig på en buss, gå till ett café, handla mat på supermarket. Jag vet vad han menar. Det är inte bara en gång jag själv känt den rädsla det innebär att sätta sig på en buss eller göra något annat. Jag var i Jerusalem förra året då en självmordsbombare sprängde sig själv i luften på huvudgatan som går rakt genom stan. 10 människor dog direkt. Den rädslan kan ingen som inte varit med om samma sak förstå. Att se den förödelse som en bomb orsakar är fruktansvärt.
Vidare säger killen: "Vi vill få ett slut på det här, men självmordsbombarna slutar inte." Jag såg en intervju på tv när jag var nere i Israel. Det var en journalist från BBC som intervjuade en Hamasledare.
Journalisten frågade "Om nu Israel slutar med sina
attacker och går med på Palestinas villkor, slutar Hamas då med
självmordsbombare?" Den frågan ville han inte svara på.
Alla i Israel lever i skräck just nu, såväl palestinier som israeler. Jag
ber bara om att man ska försöka förstå båda sidorna innan man tar parti.
REBECCA EDMARK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons