Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel inte bara för judar

Annons

Svar till Kenneth Lundgren.

E Israel är inte bara för judar. De mer än en miljon muslimer som bor inne i själva Israel, röstar, har religionsfrihet och uttryck frihet, och har fler rättigheter och friheter än de araber som bor i de omkring liggande arabiska nationerna.
Religionsfrihet existerar inte i flera av de andra Mellanöstern-staterna. Judar och till viss del även kristna är förföljda eller kan överhuvudtaget inte existera i vissa av dessa stater.
Det är dessa stater som hotar Israels existens. För att sätta föreställningen, att Israel är en kolonial skapelse som inte har något där att göra, i ett rimligare perspektiv, låt mig återge lite historia. Området fick namnet Palestina av romarna i samband med upproren år 70 och 132-135, namnet var en romersk förolämpning baserat på "Philisteerna" ett antikt folk som inte längre fanns. Men många av judarna fortsatte att bo i området fast med svårighet. År 634-638 när Jerusalem föll till islam flydde stora skaror av judar. Under det första korståget 1099 blev judarna i området massakrerade precis som muslimerna.

Otaliga ockupanter regerade området, kalifat, egyptier, seljuker, mameluker, men framför allt det Ottomanska (Turkiska) imperiet och sedan England en kort tid 1917-1947. Dessa ockupanter, gjorde det svårt för judarna att bosätta sig där men en skara av förtryckta judar fanns alltid närvarande.
Otaliga massakrer och förföljelse av judar i Palestina ägde rum. På 1800-talet kallades de anti-judiska pogromerna i Palestina ofta "Ottomanismer". När fler judar började anlända i slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet kom också stora skaror av araber till området på grund av den välfärd som då skapades.

Israel skyddar sig själv, trots en enorm aggression. Allt USA har gjort är att inte ta en anti-Israelisk ståndpunkt och detta av moraliska skäl. Israel är världens mest orättvist behandlade nation och det med råge. Kanske är detta för att det finns 100-tals gånger flera islamister/kommunister/nazister i världen än det finns israeler, kanske för att vänstern associerar Israel med USA, men mest tror jag att det är på grund av oljan, se bara hur de europeiska länderna reagerade på oljekrisen.

Det finns ofantligt många fler pro-israeliska perspektiv att ta upp, som tyvärr ofta inte hörs. När jag kom till USA som 24 åring märkte jag att bägge sidorna där fick komma till tals mycket väl, vilket var nytt för mig, och det är väl bra.

THOMAS WIKMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons