Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invecklad utveckling

Annons

Ingen vill ta ansvar för dåliga beslut. Är det därför vi låter besluten fattas längre och längre ifrån oss? Från hemmet till skolan, från svenska staten till EU. Herman Lindqvist jämför i boken Europa är vi allihopa postgången i Spanien och Sverige.

Han beskriver hur svårt det är att få tag på frimärken i Madrid och hur post bara slängs bort om adressaten flyttat, att det är omöjligt att lösa in en check på ett postkontor med mera. Om jag läst denna bok för tio år sedan skulle jag ha skrattat, men i dag blir jag rädd.

Sverige verkar vara på väg åt samma håll. Vi kan mejla till Japan men snart inte skicka ett paket med posten till nästa stad.

Bankerna tvingar oss snart att köpa datorer och via Internet sköta våra ekonomiska ärenden samtidigt som de inte ger oss någon ränta på våra pengar. Vi får betala avgifter för att de ska ta emot dem.
Vem tjänar i slutändan på detta? Jo, storpamparna med miljoninkomster.
Post- och banktjänstemän blir arbetslösa. Dessa människor som vi kunnat föra en personlig dialog med. Om det blivit något fel har vi klagat direkt till dem och fått hjälp att reda ut saken.

Försök att klaga på datorn om du har tryckt på fel knapp får du se hur mycket hjälp du får. Ring till företaget så får du vänta i timmar med en telefonsvarare som upprepar samma ska eller spelar musik tills du ger upp och slänger på luren.

Låt datorerna jobba inom företagen men förbli leksaker i hemmen för dem som har råd. Personliga kontakter är mycket trevligare.
Vi har ju fått våra talorgan för att kunna tala med våra medmänniskor. Dagens utveckling är lika konstig som om vi kör våra barn till en träningslokal där de ska gå på en gåmaskin.

Snart kan inte barn leka med varandra utomhus - de sitter med datorspel i var sitt hörn av soffan. Låt oss ta hem besluten åtminstone när det gäller våra barn, använda vårt sunda förnuft och inse att för litet eller för mycket skämmer allt inom alla områden.LAGOM ÄR BÄST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons