Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare betalar också skatt

Annons
Invandrare betalar också skatt

Svar till Jonas Dahlgrens (m) insändare den 3 december i Tidningen Ångermanland, "Slopa hemspråksundervisningen":

Först och främst använder du fel vokabulär. Det heter modersmålsundervisning numera. Innan modersmålsreformen gick igenom år -74, och även lång tid efter reformen har utbildningsväsendet bedrivit så kallad assimileringsfilosofi här i Sverige. Många, kanske alla barn som flyttade till Sverige, tvångsintegrerades i svenska klasser, utan modersmålslärarens hjälp.

Barn som inte ens behärskade de elementära kunskaperna i svenska språket, blev placerade tillsammans med svenska barn i klasser.

Denna assimilationsfilosofi har lämnat spår efter sig. Många invandrarbarn upplevde situationen som jobbig och många har fortfarande dramatiska minnen kvar från sin skoltid. Jag rekommenderar varmt Jonas Dahlgren att läsa författaren Antti Jalavas bok "Jag har inte bett att få komma".

Han blev själv offer för tvångsassimileringsfilosofin på 60-talets skola i Sverige.

Sedan 50-talet och framåt behövde Sverige arbetskraft från andra länder för att ha skogsindustrin, industrin med mera i rullning. Då värvade Sverige arbetskraft från andra länder. Arbetarna tog hand om sådana arbeten som dög åt dem.

De invandrararbetarna bidrog med sina insatser och via betalda skatter till välfärdslandets gemensamma statskassa. Är inte invandrare också skattebetalare?

Du hävdar att eleverna får "hemspråksundervisning" på skattebetalarnas kostnad. De föräldrar som väljer att deras barn ska delta i modersmålsundervisning är också skattebetalare. Vad får dessa invandrarföräldrar i gengäld när de har bidragit precis som alla andra till det offentliga skolväsendet. Jo, bara en timme modersmålsundervisning i veckan.

Du får tycka vad du vill om saken. Det finns skollagar och förordningar som kommunerna är tvungna att efterleva.

Inget ont som inte har något gott med sig. Efter det att din skrivelse var i tidningen, fick jag massvis med telefonsamtal från föräldrarna. De ville anmäla sina barn till modersmålsundervisning. Du lyckades väcka en efterfrågan i ämnet modersmålsundervisning, trots att höstterminen är snart slut.

Katariina Haukirauma

Lärare i finska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons