Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte Sundsvalls fel att vården i Ångermanland minskar

Annons

Replik på "Vakna ångermanlänningar – dags att ta strid för vårt landskap innan medelpadingarna tagit över allt", 15 juli. Signaturen Ante fortsätter sitt fabulerande att Medelpad tar över all sjukvård och att Sundsvalls sjukhus har ambitioner att bli ett storsjukhus – vilket är helt fel. Den enkla sanningen är att tre fullvärdiga akutsjukhus är för mycket i ett län som Västernorrland. Utvecklingen i Sverige går mot allt färre akutsjukhus, från 115 till 60 akutsjukhus sedan 60-talet. Regeringens egna utredare driver på att koncentrera vården.

Från Ångermanlands sida har man hela tiden talat om en rättvis och likvärdig vård, och i det fallet så har Ångermanland alltid varit väldigt favoriserat. Under en period från 1965-1974 hade man fyra stycken sjukhus i Ångermanland, nuvarande Sollefteå kommun hade två sjukhus, Backe och Sollefteå. Hur politikerna tänkte när man lade ett akutsjukhus i en avfolkningsbygd kan man ju undra, visserligen hade man en större befolkning under den perioden med cirka 157 000 invånare. Men det i sig försvarade inte fyra sjukhus.

■■ För fler insändare, klicka här.

Medelpad hade cirka 121 000 invånare vid den tidpunkten, men endast ett sjukhus. I dag lever vi i en annan tid med ett Ångermanland som minskat sin befolkning med 40 000 under den perioden. Sundsvalls sjukhus som har 150 000 invånare i upptagningsområde speglar väl sjukhusets storlek, vilket man inte kan påstå om Sollefteå sjukhus. Sluta att skylla allt på Sundsvall, det är inte de som styr allt. Dags att rannsaka er själva då det gäller rättvisan inom sjukvården.

Leffe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons