Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte rätt att yrkesmässigt rensa skogarna på dess innehåll

Annons

Med bestörtning läser jag hur våra förtroendevalda resonerar om våra naturtillgångar.

När jag läser Eva Lohmans krönika (ÖA 27/7) om bärplockning blir jag så bestört att jag inte finner ord för hennes resonemang. Är du själv markägare och hur många har du själv bjudit in till dina ägor? Med vilken rätt har Eva och hennes regeringskamrater fått eller tagit sig rätten att ge bort våra bär och allemansrätt till utländska medborgare för att yrkesmässigt hämta det som andra äger.

Vad gäller allemansrätten så är det en rättighet som vi medborgare i Sveriges avlånga land har som en förmån, liksom våra gäster vilka kommer på besök från andra länder. Detta skall vi värna och vara rädda om. Skogsmarken ägs av staten och olika skogsbolag, men även av enskilda, privata skogsägare, vilka försöker sköta sin skog efter bästa förmåga så att den ger så stor avkastning som möjligt för att både djur och människor skall fara väl av den.

Mig veterligt har ordet "allemansrätt" inte gett någon, varken enskild eller regeringstjänsteman, rätt att inbjuda privata företag att yrkesmässigt rensa skogarna på dess innehåll. Jag missunnar ingen att plocka våra bär. Jag missunnar ingen att röra sig i våra skogar, men att göra det yrkesmässigt på annans mark! Vem tjänar mest på det som plockas? Är det plockaren, uppköparen eller företaget som tar hit dem? Hur vet vi att det är de människor som är i störst behov av pengar som kommer?

Vi kan konstatera att de bärplockare som kommer hit från andra länder är i behov av en bostad under sin vistelse i Sverige, ett fordon att förflytta sig i liksom bränsle och mat för sin överlevnad. Vem ordnar om dessa saker för dessa främlingar och vem får betalt för dessa kostnader? Jo, det är i min tankevärld de plockare som utför grundarbetet i skogen som får betala och då ställer jag mig frågan hur stor summa av pengarna blir kvar sedan allt blivit betalt? Läste att lönen betalas från Sverige till bemanningsföretag i Thailand innan plockarna får något. Hur kan Sverige då garantera att plockaren får ut sin lön?

Jag har också varit en inbiten naturmänniska och som sådan vistats mycket ute i skog och mark. Den nedskräpning jag ser i dag förekom sällsynt innan den yrkesmässiga bärplockningen kom igång.

Älgjakten har för många varit en höjdpunkt på året som få velat missa. En jakt som kostar stora pengar. I dag är det annorlunda där många funderar mer än en gång om de skall gå ut på jakten. Som hundförare kan du inte förbereda din hund inför jakten eftersom skogarna kryllar av bärplockare. Det är inte roligt att ta emot sin hund när den varit och rullat sig i den avföring dessa plockare lämnar öppet efter sig.

Hur mycket rör du dig själv i skog och mark där man kan se konsekvenserna av där dessa tusentals människor drar fram? När du då ser vad dessa företagsanställda lämnat efter sig, anser du då att man visar hänsyn och varsamhet mot markägarna och oss svenska medborgare?

Nej du Eva, din krönika bidrar inte till något röstfiskande som jag kommer att stödja.

Hjälp i stället till att få bort denna våldgästning och förstörelse som i dag sker i våra svenska skogar.

Svensk som värnar naturen och friheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons