Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: S-redaktören låter mest som Bagdad-Bob när hon försöker försvara M- och S-samarbetet i regionen

Annons

Susanne Sjöstedt skriver i en ledare om ”De otippade koalitionerna verkar lika otippat vara de stabilaste”. Vidare skriver Sjöstedt ”Moderater och socialdemokrater lutar åt att bli det mest stabila regionssamarbete Västernorrland haft på rätt många år".

Det enda som förenar S+M+L är snarare att köra på precis som tidigare - rätt in i väggen med nuvarande länsklinikorganisation, skenande stafettkostnader, nu på en halv miljard, missnöjda patienter och långa vårdköer, skriver Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet.

Man kan fundera hur Sjöstedt kommer fram till detta. Mandatperioden har knappt börjat. I den avsiktsförklaring som Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna lagt fram för sitt samarbete finns det bara en lista på en mängd problemformuleringar. Problem som vi alla partier nog är överens om. Men S+M+L har inte presenterat några nya lösningar.

Det enda som förenar S+M+L är snarare att köra på precis som tidigare - rätt in i väggen med nuvarande länsklinikorganisation, skenande stafettkostnader, nu på en halv miljard, missnöjda patienter och långa vårdköer. Det kommer att få förödande konsekvenser för länets medborgare och skattebetalare.

”Rösta på en sosse och få en moderat på köpet.” ”Rösta på en moderat och få en sosse på köpet.” Knappast något som respektive parti ville skylta med i valrörelsen. Väljarna måste nog känna sig lurade, partiernas gräsrötter som stod i valstugorna och knackade dörrar lika så. Men om detta skriver Sjöstedt - ingenting.

All respekt för att Susanne Sjöstedt i sin roll som socialdemokratisk ledarskribent alltid måste ta Socialdemokraterna i försvar och därmed försöka finna ljusglimtar i de mest mörka av grottor. Med detta liknar dock Sjöstedt Iraks tidigare informationsminister Mohammed Said as-Sahaf, även kallad ”Badgad-Bob”, i sin propagandaroll. Att med hela sitt hjärta hylla ett samarbete med sin största politiska fiende, bara för att skydda sin uppdragsgivare, ter sig i det närmaste löjeväckande.

Det är bara att konstatera att vi lever i nya politiska tider.

Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet

SVAR DIREKT:

Jag noterar att Rösberg fortfarande är bitter över att taktiken att fokusera på en orts väljare men ändå förvänta sig stöd i hela regionen inte räckte så långt i regionvalet.

Men Bagdad-Bob, verkligen? Om något avslöjar ju den anklagelsen att Rösberg inte läser ledarsidan med nån speciell regelbundenhet. För inget annat parti har fått i närheten av så mycket kritik över regionpolitiken av den S-märkta ledarsidan som just Socialdemokraterna! Den förhoppningsfulla ledaren om den stabila majoriteten, som replikanten nu sågar, är i allra högsta grad undantaget som bekräftar den regeln.

Det är möjligt att friheten för denna politiska redaktör att helt strunta i partilojaliteter sedan nästan 20 år i rollen, beror på att inget politiskt parti är min ”uppdragsgivare”. Eller så beror det på att jag hela denna tid känt mig rätt trygg i min egen analysförmåga.

Jag kan ändå sympatisera med uppgivenheten hos Rösberg att veta att andra partier (av vilka minst två man själv rätt desperat hoppades kunna få samarbeta med) lyckades med vad man själv inte förmådde – att kompromissa och samtala sig till ett stabilt majoritetsstyre.

Susanne Sjöstedt, politisk redaktör

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons