Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Anders Byqvist (S): Katastrof att lägga ned arbetsförmedlingen i Härnösand – vi kräver kontor i alla länets kommuner

Annons

I december 2018 drev Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna igenom en skattesänkarbudget som innebar drastiska nedskärningar av arbetsförmedlingen. Nu ser vi resultatet. 132 förmedlingskontor ska läggas ner och 4500 är varslade på de orter där arbetsmarknadsinsatser behövs mest och där arbetslösheten ofta är störst.

Vi Socialdemokrater kräver att arbetsförmedlingens kontor ska finnas i Härnösand och övriga kommuner i Västernorrland, skriver Anders Byqvist.

Det är katastrof för den lokala samverkan kommunen under lång tid byggt upp till insatser för arbetssökande i Härnösand. Tycker KD och M att arbetssökande nu ska flytta från Härnösand?

Arbetsförmedlingens nya uppdrag kommer att gynna redan överhettade storstadsområden och strider direkt emot regeringens idé om att viktig statlig verksamhet ska finnas i hela landet.

Arbetsförmedlingens uppgifter ska övertas av privata utförare. Det här har prövats förr och misslyckats. Det system med privata lotsar som den borgerliga alliansen införde 2010 och som regeringen Reinfeldt kallade ”den största integrationsreformen på 25 år” ska nu prövas i en ny variant och i större skala. Systemet avskaffades 2015 efter ett totalt fiasko där många lotsföretag lockade ”kunder” med datorer, kameror och mobiltelefoner till arbetslösa.

Nu ska arbetsförmedlingens huvuduppgift återigen bara bli att kontrollera privata utförare.

Nedmonteringen av arbetsförmedlingen ökar risken också för en nedmontering av hela den framgångsrika statliga arbetsmarknadspolitiken med en rekordhög sysselsättning under de senaste åren.

Framtidens arbetsmarknad kräver en ökad lokal samverkan med flexibla insatser och där behoven varierar geografiskt i Sverige. Arbetslösa i glesbygdskommuner måste garanteras samma service och rättigheter som i övriga Sverige. Arbetsmarknaden och insatser för arbetsmarknadsåtgärder måste fungera rättvist i hela landet.

Arbetsförmedlingen är centraliserad och hierarkiskt uppbyggd. Istället för avveckling kan verksamheten och organisationen bättre anpassas till den regionala och lokala arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens resurser och organisation måste istället decentraliseras. Det skulle också underlätta den samverkan mellan arbetsförmedlingen, kommunerna, företag och övriga samhällsaktörer som är nödvändig för en modern arbetsmarknadspolitik som är till för de arbetslösa.

Vi Socialdemokrater kräver att arbetsförmedlingens kontor ska finnas i Härnösand och övriga kommuner i Västernorrland.

Vi i S kräver att arbetsförmedlingen får en mer decentraliserad organisation anpassad efter regionala och lokala behov oavsett var i landet man bor.

Anders Byqvist, ordförande Socialdemokraterna Arbetarekommunen Härnösand

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons