Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget mästerverk

Annons

Maxtaxan för äldre är inte något mästerverk som en del tycks tro. Den utsattes för hård kritik i samband med offentliggörandet av innehållet.
När socialdepartementet delgavs kritiken lovade man att se över den före införandet den 1 juli. Vad har resultatet blivit av denna översyn? Man kan inte okritiskt acceptera allt bara för att det kommer från en sosseregering som bedriver högerpolitik.

Kommuner med dålig ekonomi bör ges möjlighet att ta ut full avgift för hemtjänst när den överstiger 1 516 kronor. Detta är ett rättvisekrav som bör ge kommunerna en hel del extrapengar med tanke på det stora antal rika pensionärer som finns i dag.
Varför skall ensamstående pensionärer utan ATP i dag ha sämre villkor än dem som inom kort erhåller äldreförsörjningsstöd (4 087 kronor skattefritt, hyran betald upp till 5 700 kronor). En orättvisa, som regeringspartiet måste åtgärda.

Man har beräknat att det i dagens Sverige finns drygt 130 000 pensionärer som har lägre pension än vad äldreförsörjningsstödet kommer att ge. Av rättviseskäl bör regeringen se till att dessa pensionärer får en skattefri pension som är minst lika stor som äldreförsörjningsstödet.
Varför är det ett sådant hemlighetsmakeri när det gäller pensionsreformen 2003? Det verkar som om regeringen vill vänta så länge som möjligt (till efter valet?) innan den avslöjar alla detaljer.

Vad kommer att hända med pensionerna för dem som är födda senare än 1937? Framtiden ser knappast ljus ut med tanke på de drastiska förändringar i äldrepolitiken som Sverige står inför.
Kostnaderna för sjukvård och äldreomsorg kommer att öka kraftigt som en följd av ökat antal sjukskrivningar och att antalet äldre blir fler och fler. Samtidigt betyder dagens låga födelsetal att det i framtiden blir färre yrkesverksamma som via skattsedeln bidrar till åldringar, sjuka och andra, som är beroende av vård och omsorg.

Riksförsäkringsverket har räknat fram att varannan svensk år 2030 måste arbeta fram till 79 års ålder för att klara dagens balans mellan arbetande och icke förvärvsarbetande.
Det gäller att få regeringen att på ett så tidigt stadium som möjligt inse det allvarliga i dagens situation.


V.L.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons