Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rök utan eld

Annons
Ingen rök utan eld

Bäste Ingemar Jonsson, betrakta mig som en irriterad fransk bonde.

Du börjar din insändare med att dela ut titlar, kalla mig i fortsättningen för eldare, det är som det är.

Vid vår kontakt den 15/3 konstaterade du stolt att Stiftelsen Arkiv och Kulturhus redan hade tagit beslut om pellets på Tingshuset. Jag förvånades och tog kontakt med er ordförande som förklarade att du haft en konsult som jämfört olika värmesystem, men med en antagen installationskostnad.

Några fjärrvärmerör i huset var hellre aldrig nämnt. Fick löfte att vi skulle få lämna offert, det skedde 30/3. (Prisnivån gick ej att söka bidrag på). I början av november nådde byskvallret mig att det var pellets som gällde för Tingshuset. Okej, var min reaktion, de gillar den formen. Men efter citat ur Tidningen om att det var bygdemedel som skulle finansiera projektet väcktes mitt intresse. Inte ens den firma som lagt bud på en komplett pelletsanläggning fick arbetet. Nu arbetar bröder och medsystrar på projektet.

I Stiftelsens ansökan skriver du följande:

För att förbättra miljön och få en bättre uppvärmning kommer ni att installera en ny värmeanläggning för biobränsle (pellets).

Smaka på argumentet: bättre miljö. De rör som värms i källaren med fjärrvärmevatten kommer från en panna med 92-95 procents rökgasrening. Tingshusets pannor har raka rör, rakt ut i Guds fria natur.

På ert informationsmöte den 6/12 noterade jag att er ordförande poängterade Stiftelsens policy: Handla så lokalt som möjligt. Jag kallar källaren i Tingshuset "väldigt lokalt".

Senare vid samma möte presenterade du en kalkyl som jag ifrågasatte. Inga arbetskostnader för drift, sotningskostnader, med mera. Lägger man 1 timme/vecka för skötsel plus sotningskostnader finns inget av de 9000 kronorna kvar av det du tjänade i kalkylen. Men bidraget förändrade situationen. Vidare sa du att uppvärmningen skulle ske till 99 procent med pellets (nytt världsrekord?)

Allvarligast, med din insändare den 20/12, Ingemar, är att nu vilseleder du även läsarna i Tidningen Ångermanland när du skriver att ombyggnaden av arkiv och fiberoptik ska kosta 800000 kronor, varav 375000 kronor i bidrag. När du i ansökan anger ombyggnad: arkiv 150000 kronor, fiberoptik med mera 180000 kronor och värmeanläggning 145000 kronor.

Stanna upp och tänk nu. Mitt starkaste minnet från 2001 kommer från ert informationsmöte. Du fick svårt att svara efter tredje frågan och ordföranden dansade upp och bad mig vara tyst. Oförglömligt.

Angående lobbyverksamhet: Flera av stiftelsens styrelseledamöter har direkt anknytning till nedan nämnda avdelningar, och tidigare har inget liknande beslut tagits.

För mig personligen är detta ett avslutat kapitel, men vill någon gräva i dynghögen så varsågod!

Till kommunens ledningsutskott och länsstyrelsens näringslivsavdelning: Se över era rutiner så att normal konkurrens får råda i framtiden.

Raymond Grundström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons