Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fred i Mellanöstern utan säkerhet

Annons

Som slagträ i Mellanösterndebatten används ofta att Israel stulit palestiniernas land, vilket är ett inkorrekt och historielöst påstående.
Israelerna har aldrig haft något land i juridisk mening och araberna tackade tyvärr nej till att få ett redan 1947. Det som skulle ha
varit det palestinska landet togs av Jordanien (Västbanken) och Egypten (Gazaremsan) i kriget 1948, vilka behöll det i nitton år.
Vilka av dagens högljudda israelkritiker framförde då några protester mot arabisk ockupation av palestinsk mark? Vem talade om handelsbojkott? Vilka demonstrerade?

De arabiska anfallskrigen 1948 och 1967 visar att den fientliga inställningen till Israel inte har någon grund i israelisk ockupation utan i själva existensen av landet, eftersom det då inte existerade några ockuperade områden.
Det palestinska flyktingproblemet, som uppkom i samband med krigen, är i första hand inte Israels ansvar.
Det är patetiskt att man här i krigsförskonade Sverige vill förbjuda ett land som mer eller mindre dagligen drabbas av terror att försvara sig mot den.
Att neka israeliska aktioner på palestinska områden är att neka självförsvar.

Vi i Sverige skulle kanske efter några självmordsattentat på svenska restauranger få större förståelse för israeliska behov av självförsvar och att garantera sina invånare säkerhet.
Att alla självmordsattentat skulle upphöra bara Israel backade är en myt.
Innan Israel inledde sin senaste stora offensiv hade man efter
påtryckningar dragit tillbaka trupperna från i stort sett alla områden. Svaret på det var inte fred utan ännu fler och ännu grymmare dåd.
Föga uppseendeväckande finns det idag en stor mängd dokument och vittnesmål som visar hur Arafat personligen gett order om och ekonomiskt understött olika självmordsbombningar och terrordåd.

Arafat hade freden inom räckhåll i Camp David-förhandlingarna mellan honom, Clinton och Barak, men han avböjde.
Det vi ser idag är till stor del konsekvenserna av att han bad
Barak och hans fredsförslag att go to hell som han uttryckte det, och istället valde våldets väg.


PETER ANGERBJÖRN,
F D Ö-VIKSBO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons