Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen är betjänt av myter

/

Jacomina Beertema (M): Felaktigt underlag leder till felaktiga politiska beslut som, när det gäller sjukvård, i slutänden ökar mänskligt lidande.

Annons

I en insändare (Allehanda.se den 10/1) noterar JT Lindh och Akutgruppen att mitt råd är att alltid vara påläst. Det är korrekt. Att vara påläst förhindrar mytbildning och tilltro till myter, till exempel påståendet att man har fyra gånger större överlevnad om man opererat sig i Sollefteå i stället för i Örnsköldsvik. Vill man vara påläst om sjukvårdens kvalitet, bör man läsa den rapport som ges ut varje år av Socialstyrelsen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Rapporten heter Öppna Jämförelser och är tillgänglig för allmänheten. Den finns på SKL:s hemsida (www.skl.se) där man hittar lätt om man söker under "öppna jämförelser" och "landsting".

Finessen med denna rapport är att alla uppgifter kommer från sjukhusen och vårdcentralerna själva. Ingen tredje part har varit inne och kunnat tillrättalägga uppgifterna. Under kapitlet om cancervård används två kvalitetsmått för tjocktarmscanceroperationer, nämligen hur många patienter som behöver opereras igen inom en månad efter den första operationen och hur många patienter som avlider inom en respektive tre månader efter operation. I bägge fall gäller det resultaten för åren 2010 till och med 2012.

I Sollefteå behövde 10,5 procent av patienterna opereras igen inom en månad, i Sundsvall 4,2 procent och i Örnsköldsvik 8,1 procent. Riksgenomsnittet var 8,7 procent.

I Sollefteå avled 5,3 procent av patienterna inom tre månader efter operation, i Sundsvall 4,2 procent och i Örnsköldsvik 7 procent. Riksgenomsnittet var 5,3 procent. För Ersta sjukhus var siffran 1,3 procent, mycket riktigt bäst i landet. Tvåa var Sunderbyn i Norrbotten. Sollefteå hamnar en bra bit ner på denna rankningslista.

JT Lindh har tydligen heller aldrig läst RCC-rapporten. Han skriver att utredningen omfattade alla cancerkliniker i de fem länen men att man där inte tog upp vad kirurgkliniken på Sollefteå sjukhus svarade. Följande är fakta. Norra Regionen består inte av fem utan av fyra län. Utredningen omfattade alla kliniker som på ett eller annat sätt har med cancervård att göra – vilket är något helt annat än cancerkliniker. Invändningarna från kirurgkliniken i Sollefteå finns noggrant beskrivna i RCC-rapporten.

Ingen, absolut ingen, är betjänt av myter, felaktigheter och smutskastning. Felaktigt underlag leder till felaktiga politiska beslut som, när det gäller sjukvård, i slutänden ökar mänskligt lidande i stället för att minska det.

Jacomina Beertema (M)

Sjukvårdslandstingsråd

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons