Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga ursäkter för terrorhandlingar

Annons

E I några insändare på senare tid har det talats varmt för palestiniernas sak. Författarna verkar dock äga viss släktskap med cyklopen; sagofiguren med bara ett öga.
Palestinierna för minst två krig. Dels ett mot ockupation och för rätten att bilda en egen stat. Den kampen kan man hysa förståelse för och politiskt stödja. Dels handlar det om ytterligare ett krig. Det förs av fanatiska grupper som Hamas, Jihad med flera. Senaste exemplet på dessa gruppers avskyvärda agerande inträffade den 18 juni då en självmordsbombare sprängde en buss i Jerusalem. Dådet kostade ett 20-tal civila israeler och araber livet. Den sortens krig kan ingen vettig människa ge sitt stöd. Det verkar som om varken palestinska ledare eller svenska debattörer förmår hålla isär dessa två krig.

Målet för de extremistiska palestinierna är inte fred utan utplånandet av staten Israel. Frågan är var Arafat själv står. Han har i varje fall uttalat att målet är en palestinsk stat från floden (Jordan) till havet - ingenting mindre. Den som inte erkänner staten Israels existens kan knappast fungera som samtalspartner i fredsförhandlingar. Varje stat, inklusive Israel, har rätt att försvara sin frihet och existens.

Den arabiska närvaron i Palestina är mer än tusenårig heter det i en av insändarna. Visst! Men den israeliska är mer än tretusenårig!
Också jag menar att den israeliska ockupationen måste upphöra. Israeliska bosättningar långt inne på de områden som tänkts ingå i en palestinsk stat kan heller inte bli kvar, om fred ska kunna uppnås. Förmodligen behövs det dessutom byte på de högsta posterna i Israel och bland palestinierna.
Låt oss försöka använda båda ögonen när det gäller Mellanösternproblematiken. Ingen sida kan undgå klander. Och för terrorhandlingar mot civila finns inga ursäkter, vilka syften som än anges ligga bakom. De folk som använt civil olydnad och liknande metoder har visat sig nå större resultat än de som använt terrorism. Exempelvis Mahatma Gandhi och hans kamp för ett fritt Indien.THORE TAFVELIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons