Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kostnadsproblem – men landstinget fortsätter spara: ledningen planerar uppenbarligen för en sekunda vård

/
  • Varför fortsätter landstingsledningen med kostnadsjakten? frågar sig insändarskribenten – och svarar själv:

Annons

Vårt landsting har sedan länge inte några kostnadsproblem. Det framgår i ny statistik för 2015 att tolv landsting, varav samtliga skogslän, har högre nettokostnad per invånare än Landstinget Västernorrland, LVN (26 987 kronor).

Jämfört med skogslänen har vi 275 miljoner kronor lägre kostnad. Före år 2010 hade vi en av rikets allra högsta kostnad.

I utjämningssystemet beräknas LVN ha en av rikets högsta kostnad för hälso- och sjukvård på grund av hög medelålder.

Fyra landsting redovisar nu högre kostnader per invånare än Västernorrland. Landstingsledningens krisbild saknar grund. Att nu dessutom kort innan starten av storregionen driva nedläggning av akutverksamhet i Sollefteå måste betraktas som ett historiskt svek mot Ådalen.

Effekter av besparingar på vårdarbetet syns i medborgar- och patientenkäter.

År 2015 frågade Vårdbarometern 1 000 länsbor. Svaren visar att vi har rikets näst lägsta förtroende för sjukhusen. 60 procent har svarat att de har mycket stort eller ganska stort förtroende. Vad gäller om man har vård på lika villkor svarar 52 procent ja.

3 750 länsbor har svarat i senaste patientenkäterna. Efter det stora sparbetinget år 2010 uppvisar fem kliniker i länet, alla i Sundsvall, avvikande patientupplevd kvalitet.

Rehabkliniken i Sundsvalls landsting redovisar en av rikets allra lägsta värden bland landets 353 kliniker. Den kliniken föreslås nu billigt på marginalen vårda också rehabmedicinpatienter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ordförande, Ewa Back, viftar bort kvalitetsproblemen med att det är de akutgeriatriska patienterna som är så missnöjda. Hon tycks finna det logiskt att det är våra äldsta, multisjuka och ofta dementa som svarat med högre frekvens och lämnat så låga omdömen på de 80 frågorna.

Sjukvårdspartiet har begärt att få del av hennes egna siffror, övriga 353 kliniker finns öppet redovisade och hanteras av Statens kommuner och landsting, SKL.

Backs förklaring kan inte gälla för äldre mätningar, eftersom akutgeriatriken före år 2013 ingick i en helt annan klinik. Backs påstående är näranog teoretiskt omöjligt.

Kliniken deltar inte i nationella rehabs kvalitetsregister och rapporterar inte utförda rehabåtgärder till patientregistret. Något kvalitetsförbättringsarbete är inte synligt. Kliniken signalerar allvarliga resursproblem.

Back har efter sju veckor ännu inte lämnat ut siffrorna. Jag drar nu slutsatsen att Back har tagit lögnen i sin tjänst och har vilsefört fullmäktige.

Landstingsledningen planerar uppenbarligen för en sekunda vård. Kostnader ska sänkas genom att vårda än fler med allt färre och 20 års landvinningar inom komplex rehabmedicin går förlorade. Ledningen anammar inte vårdens gyllene regel att satsa på det friska och vårdens problem eskalerar. (S) har förlorat sig i en blind kostnadsjakt.

Vård av god kvalitet måste få kosta och vara en attraktiv del i att bo också i vårt län.

Politikernas speciella uppdrag är att skapa ekonomiska förutsättningar så att en lika och rättvist fördelat vård medges. Beskattningsrätt och att arbeta för att andra intäkter kommer oss rättvist till del, är deras unika redskap och uppgift. Deras primära uppdrag är att säkra ekonomiska medel till vården och det är deras uppenbara misslyckande.

Tommy Berggren

Sjukvårdspartiet i Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons