Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk

/
  • ”I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depressioner”, skriver skribenten.

Annons

Tidigare vetenskapliga studier om vindkraftverk och infraljud har varit motsägelsefulla. De har därför inte varit tillräckligt trovärdiga vid planeringen för etablering av vindkraftverk.

Under de senaste åren har emellertid en ny insikt vuxit fram om central sensitisering, vilket ger ökad förståelse för migrän, fibromyalgi och andra kroniska smärtsyndrom samt i vissa fall tinnitus och yrsel. Denna insikt har även betydelse för förståelsen av hur infraljud från vindkraftverk kan påverka hälsan.

I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depressioner. Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudverk, ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera.

Har man tagit hänsyn till dessa problem vid planeringen av alla de vindkraftsparker som byggs och planeras i vårt län? Befolkningens hälsa ligger nu till viss del i vindkraftsexploatörernas händer.

Bengt-Ove Högström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons