Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illusioner i stället för visioner

Annons
Illusioner i stället för visioner

Jag har varit på en resa, en resa tillsammans med fyra människor med något sämre förutsättningar än de flesta andra människor att klara sig själva i vårt samhälle. Människor som bjuder på långt mer jordnära och verkliga kramar än en statsministers intränade tillsammanskramar i en direktsänd debatt någonsin kan innehålla.

Människor vars vård och möjlighet till anställd personal drastiskt och fort försämras när vi skapar vår gemensamma tillvaro. En resa vars genomförande endast var möjligt genom gratisarbete på den egna fritiden kombinerat med lönearbete samt den egna familjens förståelse för det.

Rimlig ekonomisk ersättning eller uppskattning från den arbetsgivare jag skrivit ett avtal med har jag som vårdanställd lärt mig att vara utan. Eller att som desorienterad vårdarbetare leva med illusioner i stället för visioner där snabbutbildning och krampaktigt sökande efter personal blir resultatet av hur vi prioriterar våra gemensamma resurser. Inget märkligt egentligen i en bransch där ledorden består i budgetram, spara, indragningar, inte kosta, minuspost, minimum, belastning, med mera. En skrämmande syn på svaga och sjuka som inte ens är värda personal med rimliga löner eller adekvat utbildning. Själv har jag fått min belöning, gnista eller feedback för att prata dyrt konsultspråk (så att alla med löner över 25 000 kr förstår) genom en handpuss och lång kram under resan och med ens förstått att det inte är jag som går miste om något.

Det är de som beslutar och bestämmer utan att få någon handpuss som är förlorarna. De som inte kämpar utan bara följer direktiven sittande på ett skenande tåg mot tvåtredjedelssamhället, olyckligtvis ackompanjerat av stående ovationer. Ett konkret resultat av nyttjandet av det som bland många anses vara den enda vägens politik.

Nej, fram för flera handpussar närhet och värme bland oss alla så förstår vi bättre sammanhanget vi alla lever i. Nödvändigheten av att hjälpa varandra är något som är bra både för den personliga utvecklingen och samhället och alltid kommer att behövas. Inte enbart genom ord och fagra löften utan direkt handling i dag.

Jonnie Häggkvist

Junsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons