Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshusen bör inte säljas

/

Syftet för kommunen att äga ett bostadsbolag är inte att tjäna pengar, utan att försäkra att alla har möjlighet att bo bra tryggt och prisvärt.

Annons

Svar till Tomas Izaias Englund på Allehanda.se den 5/2. AB Övikshem ser kontinuerligt över sin fastighetsportfölj. Det visar förra veckans försäljning av Kina 1 (Söfab). Den försäljningen är ett strategiskt val i att fokusera på vår kärnverksamhet: bostad- och förvaltningsutveckling. Vi har tidigare sålt bestånd för att finansiera nyproduktion, detta skedde senast i samband med Mosebacke 2010. Vi tittar nu på projekt som vi hoppas kan leda till ytterligare nyproduktion av hyreslägenheter. Vi behöver fler hyresrätter i Örnsköldsvik men det går inte på något sätt att jämföra med Umeå eller Sundsvall. Tomas Izaias Englund skriver på Allehanda.se den 5 februari "att nu är det dags att börja sälja fastigheter på allvar". Att sälja ut betydande delar av Övikshems bestånd som Tomas Izaias föreslår skulle utarma Övikshems lägenhetsbestånd. För att vara ett livskraftigt och långsiktigt bostadsföretag behöver man fastigheter från olika byggår och belägna i olika strategiska platser. Detta för att minska ett bolags sårbarhet och samtidigt attrahera olika kundgrupper. 

Övikshem är ett förhållandevis litet allmännyttigt bolag. Bostaden i Umeå har en betydligt mer dominerande ställning, de har ett bestånd på 15 400 lägenheter mot Övikshems 3 400 lägenheter. Umeå har dubbelt så stor folkmängd men Bostaden har ett fastighetsbestånd som är 4,5 gånger större. Övikshem ska drivas enligt affärsmässiga principer och att då sälja ut betydande delar som Tomas föreslår för att sedan satsa detta på nyproduktion skulle vara ett kortsiktigt alternativ. Nyproducerade fastigheter ger inte avkastning de första åren. AB Övikshem investerar för närvarande mycket i att renovera och stambyta i miljonprogrammets bostäder, vilket är ett måste. Det är alltid en balans mellan att underhålla befintliga fastigheter och satsa på nyproduktion. Om Övikshem skulle sälja fastigheter till de privata finns det inga garantier att hyresrätterna inte görs om till bostadsrätter vilket i så fall skulle innebära att syftet, behovet och efterfrågan med att öka antal hyresrätter i stan inte uppfylls.

I dag har vi i Örnsköldsvik en bra balans mellan allmännyttan och flera privata fastighetsägare som också arbetar långsiktigt och ansvarsfullt.

Tomas tycker att det är en dålig affär för kommunen att äga Övikshem eftersom värmeöverföringen från Övikshem till kommunen bara är en miljon. Det är i lag reglerat hur stor utdelning de allmännyttiga bolagen ger till kommunerna. Det är bra för hyresgästerna eftersom det ger mer pengar till underhåll. Ett privat bostadsbolag kan plocka ut hur mycket de vill i vinst. Syftet för kommunen att äga ett bostadsbolag är dock inte att tjäna pengar utan att försäkra att alla – oavsett ålder, inkomst och familjesituation – har möjlighet att bo bra tryggt och prisvärt. Det är den svenska modellen, och den är unik. I många andra länder i Europa valde man att bygga socialbostäder endast för utsatta med sådana följder att inget parti i Sverige förespråkar en sådan lösning. 

Mikael Breilin (S)

ordförande i Övikshem

SVAR DIREKT: Ledarskribent Tomas Izaias Englund svarar Mikael Breilin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons