Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen svarar: Vi har inte veto i förhandlingarna – extremt lönsamt äga hyresfastigheter

Annons

Med anledning av debattartikeln "Hyresgästföreningen har fel – deras tvång till reala hyressänkningar i Ö-vik hotar boendeformen".

Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren, skriver Krister Häggling i en debattreplik. Bild: Hasse Holmberg/TT

Fastighetsägarna MittNords Andreas Sjöberg beklagar att hyresvärdarna i Örnsköldsvik inte lyckats höja hyrorna så mycket som de önskat "de senaste åren".

Sjöberg påstår också, troligen mot bättre vetande, att Hyresgästföreningen skulle ha ett veto i hyresförhandlingarna. Det senare är direkt felaktigt.

Man får nästan intrycket att hyresfastigheter är en dålig affär. Det är det inte, det är tvärtom extremt lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren. Sjöberg kan dessutom trösta sig med att räntorna är fortsatt låga och vakansgraden i det närmaste obefintlig.

Det kan inte vara en rimlig utgångspunkt att hushållens årliga inkomstutveckling ska föras över till fastighetsägarna.

Hyrorna har dessutom stigit väsentligt mer än inflationen, sedan år 2000 har hyrorna stigit med över 30 procent medan inflationen har varit 23 procent. Även i förhållande till risk är avkastningen mycket god, både genom direktavkastning och genom värdestegring.

Förklaringen till detta är enkel: det råder bostadsbrist i nästan hela Norrland. Många, särskilt yngre, är desperata över att få en bostad.

Man ska komma ihåg att sex av tio hushåll som bor i hyresrätt är ensamstående, med eller utan barn, och ska alltså bära eventuella hyreshöjningar på en inkomst. Det kan inte vara en rimlig utgångspunkt att hushållens årliga inkomstutveckling ska föras över till fastighetsägarna.

För hyresgästerna skulle detta snabbt innebära att stora delar av konsumtionsutrymmet skulle försvinna, vilket missgynnar såväl orten man bor på som samhällsekonomin i stort. Människor har som bekant behov av att konsumera annat än hyra.

Hyresgästföreningen förhandlar varje år hyran för cirka tre miljoner hyresgäster. Utan oss som motpart skulle fastighetsägarna i princip kunna sätta vilka hyror de ville. Men att vi, som Sjöberg påstår, skulle ha något veto i dessa förhandlingar är helt enkelt inte sant.

Med samma logik skulle alltså fackföreningsrörelsen ha ett veto i löneförhandlingarna? Resonemanget faller på sin egen orimlighet.

Vi kommer fortsätta ta ansvar för såväl hyresgästerna som samhällsutvecklingen i stort i årets förhandlingar och välkomnar övriga att göra detsamma.

Krister Häggling, förhandlare Hyresgästföreningen Norrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: [+] Tuffa förhandlingar att vänta om hyrorna i Ö-vik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons