Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hurra för varg och björn

Annons
Hurra för varg och björn

Som glesbygdsbo, jägare och jakthundsägare borde jag höra till den grupp som ser vart enda djur som går att sätta rov- framför som ett stort hot. Har dock aldrig känt mig hotad, vare sig i bärskog, vid fiske eller vid jakt. Detta trots ett flertal närkontakter med björn (både med och utan jakthund). När det gäller på vilka fasansfulla sätt som rovdjur tar sina byten så tror jag knappast det finns någon så grym som människan. Ingen annan har väl, oftast med liten anledning, uppvisat en sån mångfald och uppfinningsrikedom i plågsamma sätt att ta ihjäl djur, inte minst av sina egen art. Exempel känns onödiga. Tycker i sådana fall som skogsfågeljägare att det moderna, storskaliga skogsbruket är ett lika stort hot. Tillgång på tjäder gynnas inte direkt av stora kalytor (föryngringsyta känns inte som ett passande ord).

Rovdjuren (räknar inte med människan trots att vi är det värsta) tar oftast svaga eller sjuka djur som med stor sannolikhet skulle ha dukat under ändå. Detta gynnar i längden de kvarvarande djuren (genetiskt).

Vi människor har för det mesta en annat strategi, vi vill skjuta de största och starkaste djuren (troféjakt). De djur som ska se till att det även i framtiden finns en stark och livskraftig viltstam. Jag är övertygad att rovdjurens sätt att jaga är att föredra. Detta har också har visat sig i historien då inget annat lyckats med konsten att utrota så många andra djurarter som människan. En utrotad art är svår att jaga annat än i uppslagsböcker...

Man ska dock ha respekt för rovdjur, det finns situationer som kan vara farliga. Jag tycker också att man ska få skjuta rovdjur när det är befogat. Det gäller att anpassa sitt beteende och handlande efter rådande situationer. Man behöver tex inte jaga med lösspringande hund i ett område där man nyligen sett björn. Jag och andra jägare jagar trots allt för vårt eget nöjes skull, vi dör inte av svält om vi får avstå ett eller annat vilt till rovdjuren.

Det kan kännas svårt att ibland inte kunna utöva sin hobby eller att allt inte går som man tänkt, men det är ju en del av spelets regler...

Ohotad glesbygdsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons