Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur vill vi ha det – en ryggsäck full av brunkol eller med framtidstro?

/
  • Vattenfalls brunkolkraftverk i Welzow.

Annons

Näringsminister Mikael Damberg (S), du och regeringen har nu ingen liten börda på era axlar. Tillåter ni Vattenfall att sälja brunkolet till tjeckiska brevlådebolaget EPH kan utsläppen av koldioxid i värsta fall öka med 1,5 miljarder ton.

Snacka om tung ryggsäck att släpa på, i synnerhet med vetskap om att vi månad efter månad slår nya globala värmerekord.

Många afrikaner lider i dag av en torka som är allvarligare än under hungerkatastroferna på 70- och 80-talet. Polarisarna smälter och havsnivån närmar sig den miljard människor som lever i världens kuststäder och låglänta områden.

Jag menar. Vi medborgare uppmuntras av samhället att ta klimatbeslut med omsorg för vår värld. Släcka lampan och investera i solpaneler. Ta cykeln eller bussen i stället för bilen. Äta växter i stället för kött. Att hela tiden anstränga oss för att minska vår ryggsäck, våra ekologiska fotavtryck.

Damberg, ditt och regeringens beslut har en annan dimension. En försäljning av Vattenfalls brunkol kan leda till utsläpp motsvarande upp till 24 gånger mer än Sveriges årliga utsläpp. Och denna brunkolsryggsäck kan faktiskt bli tyngre än så.

Det finns en uppenbar risk att ett sådant beslut demoraliserar och slår mot vanliga människors klimatengagemang. Och om inte ens välfärdsstaten Sverige är beredd att ta kostnader för en omställning som vi alla vinner på, varför ska våra grannländer eller länder med sämre ekonomiska förutsättningar göra det?

■■ För fler insändare, klicka här.

Ett felaktigt beslut kommer att försvåra möjligheten för oss att bryta den globala utsläppskurvan som i dag obönhörligen driver oss mot de trösklar som kan trigga i gång självförstärkande effekter i klimatsystemet.

Medan alternativet – att i samarbete med Tyskland lägga ned den skitiga brunkolsverksamheten och sluta använda atmosfären som en sopptipp – tvärtom kan påskynda den förändring som måste till.

Genom att låta brunkolet stanna i marken kan du och regeringen ge omställningen ett ansikte, en skjuts framåt. Bli globala inspiratörer som gör att vi verkligen börjar resan mot en fossilfri ekonomi och som visar att Sverige tar klimatavtalet från Paris på fullaste allvar.

Jag ber dig Damberg: Lyssna på grodornas kväkande, korallrevens tysta protester och det lilla barnets jollrande under äppelträdet.

Du har ett val att göra. Jag hoppas att du för det goda livets skull låter brunkolet ligga. Det är omsorgen och omdömet som gör oss till människor. Fyll din ryggsäck och vår samtid med tillförsikt och ren luft. Det är lättare att bära, och leva av, än smogen av brunkol.

Pontus Björkman

Engagerad i Latinamerikagrupperna och en av många som fredag 3 juni demonstrerar mot Vattenfalls brunkolsaffär 

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons