Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur sätts lönerna till kommunalråd?

Annons

Jag förundrar mig över Lars-Olof Olsson, ordförande i arbetsgruppen som bestämmer om nära fyra miljoner kronor vilka skall fördelas mellan kommunstyrelsens toppar. Dessa har i mitt tycke redan ganska feta löner.
Jag vill veta, Lars-Olof, varifrån får du dessa miljoner? Tycker mig ha läst i bladet att kommunen backar 27 miljoner, om inte mera! Du talar om en visstidspension, men säg som det är, dessa 15 000 kronor i månaden är på livstid. Går detta förslag igenom är inte nästa höjning långt borta.

En roffarmaffia är vad jag vill kalla er för. Jämför era löner på flera hundra tusen med våra pensioner på 50 000 till 70 000 om året. Vi har stora kostnader för mediciner och läkarvård, vilket ni har gratis. Hut, vill jag säga!
Jag har läst och grunnat över era förslag och ser att du inte vet hur utslaget blir. Jag tror inte att ditt påhittade tak håller i längden. Men du kanske får hjälp ur dilemmat av Lena Näslund.
Ser på bilden i ÖA att du slår ut med armar och händer i maktlöshet. Du kan ju svara mig om ni inte har fallskärmar (avgångsvederlag) att falla tillbaka på vid en avgång.
ALFRED ERIKSSON
pensionär

E Svar direkt. Gruppen, som består av representanter från flera partier, har tagit fram ett förslag om ersättningar till våra förtroendevalda efter valet. Förslaget skall nu upp för behandling och beslut i kommunfullmäktige.
En enig grupp föreslår att kommunstyrelsens ordförande skall ha
46 000 kronor per månad från och med 2003. För övriga ordförandeuppdrag skall ett arvode diskuteras fram ur en pott pengar som är på 3 891 600 kronor och som tas ur kommunens totala budget (ca 2,1 miljarder kronor/år).
Kommunen hade ett överskott på 15 Mkr både 2000 och 2001. De 27 Mkr som du skriver gäller budgeten för år 2002 .

Visstidspensionen som skrevs om i ÖA:s artikel har beslutats på statlig nivå. Där sägs att förtroendevalda politiker med ett betydande arvode skall ingå i det system som berättigar till visstidspension vid uppdragets upphörande. I vår kommun föreslår vi att gränsen för betydande skall vara 15 000 kronor per månad.
Att kalla demokratiskt valda politiker för roffarmaffia som du gör, får stå helt och hållet för dig.
Att jämföra politikers arvode med pensionärers eller andras löner är i princip ogörligt. I den förordning som finns för politikers ersättning för deras uppdrag står det att de skall ha en skälig ersättning för den inkomstförlust som de gör, när de utför sitt politiska uppdrag.
När det gäller medicin eller läkarvård betalar var och en sina egna kostnader.
Jag inte kan säga vad det blir för kostnad inom den ram som fullmäktige tar innan de allmänna valen i september hållits.

Detta system skall gälla oavsett vilket eller vilka partier som får förtroendet att styra vår kommun.
Vilken bild som media väljer att ta till sina artiklar kan jag inte påverka. Jag beklagar om det i det här fallet ser ut som jag slår ut mina armar och händer i maktlöshet. Du kan också se det som en välkomnande gest att fler skall engagera sig och ta på sig ett uppdrag.
Avslutningsvis. Jag har en visstidspension att falla tillbaks på när jag lämnar mina uppdrag i kommunstyrelsen efter 18 år och 8 månader.

LARS OLOF OLSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons