Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas att V aldrig får inflytande över skatterna

Höga skatter har inget självändamål – tvärtom! Det urholkar solidariteten i samhället och det kommer att urholka välfärden.

Annons

I insändaren ”Skattesänkning eller gemensam välfärd?” på Allehanda.se den 3/10 kritiserar Martin Neldén (V) regeringen för att rasera välfärden på bekostnad av sänkta skatter. Jag förstår att Neldén blir orolig när både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna använder varje tillfälle till att svartmåla Sverige. Därför är det glädjande att Neldén och oppositionspartierna är helt fel ute i sin kritik.

För det första så är de offentliga utgifterna som andel av ekonomin är lika stora i dag som 2006, det vill säga drygt 50 procent av BNP.

De totala resurserna till välfärden i hela landet har ökat med drygt 60 miljarder kronor eller elva procent sedan 2006. Dessa siffror är i fasta priser och således justerade för inflation.

Regeringen har också satsat historiskt stora belopp på landets infrastruktur, trots det finns det mer att göra eftersom att satsningarna på infrastruktur har varit undermåliga under flera decennier.

Syftet med jobbskatteavdraget är att skapa fler jobb och alla experter är överens om att det har fungerat.

Att Neldén inte heller förstår att fler hundralappar till låg- och medelinkomsttagare är en välkommen bonus för familjer med ansträngd ekonomi, ja det får stå för honom. Jag förstår att Vänsterpartiet har en helt annan syn på vem väljarnas lön tillhör, i deras värld ska lönen tillfalla staten och politiken. Moderaterna tycker att det är den som har tjänat in pengarna som ska behålla pengarna, tillsammans betalar vi sedan skatt efter bärkraft för att finansiera den gemensamma välfärden.

Martin Neldén, höga skatter har inget självändamål – tvärtom! Det urholkar solidariteten i samhället och det kommer att urholka välfärden. Det jag verkligen, för Sveriges skull, hoppas är att Vänsterpartiet aldrig kommer att få något inflytande över Sveriges skatter och finanser. Då är det slut med välfärden, friheten och en stark svensk ekonomi.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot, skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons