Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmaföräldrar – vår tids rebeller

Annons

E Det var med en smärre kulturchock jag gick det svenska samhället till mötes då jag efter att ha varit bosatt utomlands i 8 år återvände till Sverige. Jag möttes av barntomma lekparker när jag på förmiddagar tog mina två yngsta barn ut för våra dagliga promenader och aktiviteter.
Nästan ingenstans fanns det barn som var ute och lekte.
Jag minns speciellt en mamma som klagande uttryckte sig:
Jag är så orolig över att jag måste lämna Johannes till dagis. Han är bara 14 månader och jag tycker att han är för liten.
Jag ställde mig frågan: Har hon inget val? Troligtvis inte.

Två procent av svenska småbarnsföräldrar är hemma idag. Enligt SIFO:s undersökning som Aftonbladet lät göra förra året ville 80 procent av de tillfrågade föräldrarna vara hemma med sina barn längre, om det fanns ekonomisk möjlighet!
Nog är det märkligt att Sverige skall ha en så hårt reglerad familjepolitik när alla andra nordiska länder, inklusive de socialdemokratiskt ledda, har någon form av kontant stöd till hemarbetande föräldrar. Jag erinrar mig uttalanden från svenska politiker och ministrar som hävdar att hemarbetande föräldrar utgör en belastning och tillför inte samhället något.

Skall föräldrar som vill sköta sina barn själva behöva kämpa med näbbar och klor för att samhället inte skall ta barnen ifrån dem?
Det var med glädje jag läste en artikel från tidningen Världen idag (nr 16/02). Fyra mammor i Söderhamn tröttnade på den orättvisa familjepolitiken och startade en namninsamling för att få valfrihet i barnomsorgen.
Målet är att föräldrar som vill klara omsorgen på egen hand ska få del av samhällets subventioner.
Man snokade rätt på en paragraf i kommunallagen som visade att om man samlar in namnunderskrifter från minst 5 procent av kommunens befolkning, kan man väcka frågan om en folkomröstning.
De fyra mammorna gick till verket och tillräckligt med namn samlades in. Förslaget har sedan gått till kommunfullmäktige och frågan skall nu avgöras om hela kommunen skall gå till folkomröstning. Detta initiativ har spritt sig till exempelvis Arvika och Karlstad.
Vore inte detta något även för oss i Örnsköldsvik kommun?
Barnen är det bästa vi har och varje barns rätt är att få tid med sina föräldrar.

Dagis och kommunal barnomsorg i all ära men man föder inte barn för att lämna bort dem. Hemmet och familjen är den naturliga platsen för barn. Allt annat måste ses som komplement. Det är dags att uppvärdera och uppmuntra föräldrarollen!MARIA,
FYRABARNSMAMMA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons