Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt ofattbar satsning

/
  • Gunilla Edström tycker att skattepengarna som läggs på det Visitor Center som ska byggas i Fjällräven center borde ha lagts på andra saker.

Att läsa i tidningen att det tydligen inte finns någon gräns för hur mycket av skattemedel som får användas till turistsatsningar av den tydligen så inflytelserika tillväxtchefen är ett hån!

Annons

I en artikel på allehanda.se den 16/1 lät tillväxtchefen meddela att ett Visitor Center skulle bli av! I samma tidning går det att läsa att lärarfacken har anmält kommunen till Arbetsmiljöverket! Vi har tidigare i vinter även fått Pisa-rapporten redovisad som visar svenska skolelevers dåliga resultat i förhållande till omvärlden.

Att lägga skattemedel på flumsatsningar som ett Visitor Center tycker jag är helt ofattbart när satsningar och pengar behövs inom grundbultarna i vårt samhälle nämligen skola, vården och omsorgen! Jag kan förstå att anställda inom dessa branscher har fått nog. Det är inte bara arbetsbelastningen som påfrestar utan brist på kompetenta kollegor. Lägg dessutom till dålig arbetsmiljö, brist på arbetsmaterial och datateknologi. Listan kan göras lång. Även den mest motiverade kan tappa sugen! När dessa arbetsgrupper, som vanligtvis är oerhört lojala, protesterar är det verkligen dags att lyssna.

Jag hade själv förmånen att studera skolans värld inifrån för ett antal år sedan. Då kommen från näringslivet fick jag en smärre chock när jag inifrån fick se hur det står till och det har inte blivit bättre. Att då läsa i tidningen att det tydligen inte finns någon gräns för hur mycket av skattemedel som får användas till turistsatsningar av den tydligen så inflytelserika tillväxtchefen är ett hån! Vi har tidigare i veckan även fått läsa om satsningar inom projektet High Coast Art Valley – uppfinningsrikedomen är gränslös!

Kommunfullmäktige har tydligen begärt en utredning vad gäller Visitor Center. Vem ska göra utredningen och till vilken kostnad? Tillväxtchefen har skissat på hur detta Visitor Center ska utformas (med bland annat ribbåtssimulator och en badstrand med rinnande vatten) och har tagit hjälp av konsulter och förmodligen reklambyråer och till vilken kostnad? Han har även varit på ett besök i Manchester och studerat deras Visitor Center. Noteras bör att Manchester City har 2,5 miljoner invånare jämfört med Örnsköldsviks 54 000. Storbritannien har totalt 64 miljoner och lilla Sverige cirka 9 miljoner. Det är skillnad på differenserna!

Tydligen är planerna också att Härnösand, Kramfors och Sollefteå (sammanlagt cirka 60 000 invånare) ska ingå i ett gemensamt turistföretag med Örnsköldsvik.

Är det inte dags att nu sätta sig ner och begrunda de satsningar som gjorts inom turistnäringen och mäta effekterna av dessa och istället satsa resurser på våra tre kärnverksamheter? Det är väl ändå självklart att både skolan, vården och omsorgen ska ha världsklass och även de anställda! Gamla och sjuka ska ha den bästa vården och våra barn ska gå i den bästa skolan och därmed också ges möjligheten att gå ut grundskolan och gymnasiet – inte bara med godkända betyg utan med så bra betyg som möjligt.

Och politiker och deras handgångna tjänstemän ska sluta upp med att försöka förverkliga sig själva!

Gunilla Elmström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons