Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedra de som ger oss en bättre värld – bjud in Right Livelihoodpristagarna till riksdagen

/
  • Right Livelihood-pristagarna 2015 tågar under högtidliga former ut ur riksdagens andrakammarsal i Stockholm.

Annons

Nu vill riksdagens talman, Urban Ahlin, porta Right Livelihood-priset efter mer än 30 år att delas ut i riksdagen. Det har delats ut där sedan 1985.

Denna nyhet som kom via SVT för en tid sedan har utlöst massiva protester. Ett stort antal riksdagsledamöter, representanter från civilsamhället och även tidigare pristagare har vädjat om att ändra detta beslut.

Örnsköldsviks FN-förening ansluter också till proteststormen. Vi har tidigare varit med och nominerat kandidater till detta hedersvärda pris, kallat det ”Alternativa Nobelpriset”.

Orsaken lär ha varit platsbrist, trots att salen där priset brukar delas ut, står tom största delen av tiden. Nu har en protest även kommit från FN:s särskilda rapportör för mötes- och föreningsfrihet, Maina Kulla.

■■ För fler insändare, klicka här.

Om priset portas från riksdagen skulle det få negativa konsekvenser för kampen mot förtryck runt om i världen, liksom för Sveriges roll i detta viktiga globala arbete. Det menar Ole von Uexkoll, Exekutiv Director i Right Livelihood Award, i ett särskilt uttalande.

Priset grundades för att hedra och stödja de runt om i världen som kunnat erbjuda praktiska lösningar på de viktigaste dagsaktuella utmaningar som vår värld står inför. Undanröj talmannes beslut genom riksdagsstyrelsen!

Stellan Bäcklund

Ordförande Örnsköldsviks FN-förening

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons