Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder till nattpersonalen på Björkhem

/

Hur kan man avveckla boende för människor med en demenssjukdom, då det för varje år insjuknar fler människor i någon form av demenssjukdom? Hur tänker ansvariga?

Annons

Det är glädjande att se att nattpersonalen reagerar på vårdsituationen på Björkhem och slår larm, om de missförhållanden som de upplever i vården. Det är däremot märkligt att ansvariga chefer inte reagerar på nattpersonalens upplevelser av nattarbetet. Enligt min mening så är det brist i ledningsansvaret då sådana och liknande situationer uppstår i demens- och äldrevård. Dessutom kan man säga att det här är ett övergrepp, att droga ner svårt sjuka människor som inte kan föra sin egen talan. Vilken människosyn har våra politiker och tjänstemän?

Det är inget nytt att gamla demenssjuka och äldre människor får alltför mycket av lugnande och sömnmediciner till natten. Professor Yngve Gustavsson, Umeå, har vid flertal tillfällen talat om alla felaktiga läkemedel som ges till demenssjuka och äldre. Att ge felaktiga och ibland livshotande läkemedel kan göra att livet blir alltför komplicerat och även ge en för tidig död för en äldre/demenssjuk person.

Vad som är anmärkningsvärt är att när Björkhem byggdes så fanns det ett gruppboende för människor med en demenssjukdom. Hur kan man avveckla boende för människor med en demenssjukdom, då det för varje år insjuknar fler människor (cirka 24 000) i någon form av demenssjukdom? Hur tänker ansvariga och på vilka grunder tas sådana felaktiga beslut? Hur ska vi i framtiden få människor att arbeta inom demensvården, när det inte ges rätt förutsättningar för att klara av den här vården. En vård som bygger på mycket kunskap, intresse, engagemang, medmänsklighet och en god människosyn.

Ett stort och felaktigt beslut måste ha tagits av våra politiker att ombilda många boenden till Vård- och omsorgsboende. Där blandar man demenssjuka människor med andra äldre som behöver vård. Förr i värden så saknades det kunskap om demenssjukdomar och demenssjukas livssituation och behov av omgivningens förståelse och ett gott förhållningsätt till dessa människor.

Genom kunskap så framkom det att demenssjuka människor skulle bo i små enheter i hemliknande miljö och med utbildad och tillräckligt med personal. Att bilda Vård- och omsorgsboende är endast ett sätt för politikerna att spara pengar.

Demensförbundet, som är Sveriges största anhörigorganisation med 130 lokala demensföreningar runt om i landet, har de senaste åren bland annat drivit frågor om fler demensboende och mer personal. Enligt förbundets beräkningar ska det på åtta boende finnas tre personal över dagen och en personal under natten som inte får lämna boendet.

Vid vissa svåra vårdsituationer, exempelvis när någon flyttar in eller om demenssjukdomen blir komplicerad, så ska det tillsättas mer personalresurser. Dessutom ska all vårdpersonal genomgått utbildning inom demensvård och få kontinuerlig fortbildning/handledning. Professor Mats Thorslund, Äldrecentrum, har även kommit fram till liknande slutsats: att det saknas 10-20 procent personal i demensvården.

Politiker, handen på hjärtat, har vi råd att ge en god och mänsklig vård till våra mest sjuka äldre? Säg som det är. Det är ni som bestämmer.

Det räcker inte bara att vara intresserad som politiker, det gäller att vara högst engagerad och veta vilka konsekvenser era beslut innebär.

Örnsköldsviks Demensförening

Anita Landén, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons