Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder åt landstinget

/

Heder åt landstinget som inte går vidare med diagnosbaserad ersättning till primärvård.

Annons

Ägarna till vårdcentralen Johannesberg hävdar på Allehanda.se den 20/12 att landtingets beslut att inte gå vidare med ACG skulle medföra en sämre primärvård. Inget kunde vara mera fel!

Jag har forskat kring detta system sedan 2002 och vi konstaterade redan tidigt att systemet är manipulerbart. Det visar sig nu när systemet införts i landstingen att manipulation är just vad som sker, och detta inte bara vid någon enstaka vårdcentral i Jönköping.

I våra studier omfattande alla vårdcentraler i Jönköpings landsting och Region Skåne ser vi att för offentliga vårdcentraler stämmer diagnostyngden (ACG) väl överens med andra mått på sjuklighet/vårdbehov.

För privata vårdcentraler är överensstämmelsen sämre och för läkarägda vårdcentraler mycket sämre. Skillnaderna förklaras troligen av olika ekonomiska incitament för läkarna. 190 av total 254 distriktsläkare i Jönköping besvarade en enkät om ACG-systemet.

58 procent uppgav att de, av lojalitet mot vårdcentralen, känt sig tvingade att sätta fler diagnoser än vad som är motiverat. 93 procent av de svarande ansåg att ACG systemet skapar merarbete som inte gagnar patienterna.

Det saknas vetenskaplig evidens för att ACG-systemet fungerar för att ersätta vårdcentraler. Dessutom är det demoraliserande för vårdpersonalen, lätt att manipulera och stjäl tid från patientarbetet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons