Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vi verkligen de rätta politikerna i Kramfors?

"Jag har absolut inget emot vindkraft. Det är ersättningen, eller bristen på ersättning, som jag vänder mig emot.", skriver Bo Fröberg (C).

Annons

Som framgick av en artikel på Allehanda.se den 1/10 blev jag den 30/9 nedröstad med siffrorna 39 mot 2 i Kramfors kommunfullmäktige. Skulle vi godkänna eller avslå en ansökan från Eon om att få bygga sex stycken vindkraftverk vid Björnlandshöjden. Jag tycker att referatet i tidningen var både bra och rättvisande men vill ändå förtydliga min inställning för att inte bli missförstådd.

Jag har absolut inget emot vindkraft. Tvärt om stöder jag både Centerpartiets, regeringens och EU:s direktiv om en vindkraftsutbyggnad till cirka 15 TWh. Det är ersättningen, eller bristen på ersättning, som jag vänder mig emot. Vad jag förstår har centerpartisterna i både Sollefteå och Härnösand samma inställning.

Jag är norrlänning och Kramforsbo. Jag har tröttnat på det lilla utbyte vi får för nyttjandet av våra naturresurser. Vi måste få politiker som vågar stå upp för sin ort och inte bara dansa efter andras pipor. Norrland är värd mycket mer än att bara få ta hand om miljöförstöring och avfall efter att andra tagit förtjänsten. Det gäller bland annat skog, gruvor, vattenkraft, fiskodling och nu också vindkraft.

Som ett projekt inom "Nätverket för vindbruk" har ett antal personer från olika intresseorganisation formulerat en modell för lokal återbäring och delägande. (Nätverket för vindbruk sprider kunskap och information om vindkraft och stöttar regionala initiativ av nationell betydelse. Nätverket grundades år 2008 på uppdrag av regeringen och är en del av Energimyndighetens arbete med att främja utbyggnaden av vindkraft). Denna mall skulle kunna användas som utgångspunkt för förhandlingar med vindkraftsexploatörer.

Ett exempel: Tio procent skall erbjudas för lokalt ägande. En procent av vindkraftsanläggningens bruttointäkt skall tillfalla berörda bygder.

Dessa medel skall främst användas för uthållig utveckling i de bygder som berörs. Medlen skall förvaltas av en lokalt förankrad organisation som representerar hela bygden.

Jag vill poängtera att ovanstående endast är exempel. Det finns många variabler att ta hänsyn till som kan skifta från fall till fall.

Jämtlands län och deras kommunförbund var först i landet att formulera en gemensam politisk viljeyttring om vindkraftens lokala nytta. Kommunförbundet i Norrbotten och Region Gävleborg har intagit liknande ställningstagande.

Danmark, Norge, Tyskland och Skottland har sina modeller för samma sak.

Det är rimligt att människor och bygder där vindkraft byggs och drivs får del av de värden som skapas. Detta bidrar till en hållbar utveckling och gynnar alla inblandade parter.

Bo Fröberg

Centerpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons