Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gäller inte allemansrätten!

/

Annons

Ovanstående skyltar möter nu allmänheten när man vill besöka skogarna runt Sidensjö. Vi som har naturen som intresse och dagligen använder den för rekreation möts nu av förbud, varningar och hot. Friluftsmänniskor, motionärer, fiskare, svamp och bärplockare ska med andra ord hålla sig undan.

Nordisk Vindkraft som trots det svenskklingande namnet är helt utlandsägt har här med hjälp av markägare sett till att ett oerhört stort område i utkanten av Nätra fjällskog för lång tid framåt blir ett avspärrat industriområde.

Nej det stämmer väl inte tänker nog de flesta, det gäller väl i så fall bara under byggtiden? Här kommer nästa överraskning för de oinvigda. På grund av nedisning kan området runt vindkraftsområdet bli avstängt under en stor del av året. Varje kraftverk av dessa storlekar kräver ett säkerhetsavstånd på minst 350 meter, vissa påstår att minst 500 meter är det som krävs för att undvika personskador. I Sidensjö blir den avstängda arealen per kraftverk pi x r2 = 37 hektar. Totalt så blir det 48 kraftverk x 37 = 1700 hektar = 3000 fotbollsplaner. Detta faktum kommer från bolagets egna experter som fick frågan vid informationsmötet i Drömme 26/6. Denna fråga skyr vindkraftsbolagen som pesten samtidigt som berörda invånare är helt okunniga om frågan.

Sidensjökraftverken placeras i utkanten av Nätra fjällskog som är en direkt förlängning av Skuleskogens nationalpark. Området har av Länsstyrelsens i en påkostad (600 000 kr) utredning Regional landskapsanalys tydligt kommit fram till att just det området INTE är tåligt för vindkraft, tvärtemot sin egna utredning har handläggarna ändå beviljat uppförandet av 48 verk. Handläggare som inte har satt sin fot i området.

Sammanfattningsvis så har vår allemansrätt sålts ut för att ett fåtal markägare med kortsiktiga ekonomiska motiv ser en chans att håva in ytterligare ett bidrag. Men tänk på miljön är det nog många av er som då tänker... Tyvärr så är det just det påståendet som är det mest sorgliga i denna soppa. Kungliga vetenskapsakademin har i ett flertal rapporter kommit fram till att vindkraftsutbyggnaden är totalt felaktig. Den akademin består inte av självpåtagna energiexpertrockar engagerade i Örnsköldsviks miljögrupp utan av professorer och vetenskapsmän.

Någon som betvivlar trovärdigheten hos dessa oberoende experter? Finns det inte fler lokala politiker och tjänstemän som orkar protestera mot detta miljösnedsteg? Ni får vår röst.

Håkan och Ewa Wickberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons