Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gäller allemansrätten!

/

"Vindkraftparken kommer inte vara inhägnad. Inte heller ett avspärrat industriområde när den är färdigbyggd", skriver Kalle Frölander på Sidensjö vindkraftpark.

Annons

Med anledning av ett debattinlägg den 27 september signerat Håkan och Ewa Wickberg vill vi på Nordisk Vindkraft berätta om vårt pågående arbete med att bygga en vindkraftpark i Sidensjö.

Självklart gäller allemansrätten, nu och framgent. Vindkraftparken kommer inte vara inhägnad. Inte heller ett avspärrat industriområde när den är färdigbyggd. Den kommer dock bli ett nytt inslag i landskapsbilden. Alla förändringar skapar med naturlighet tankar om före och efter. Så är fallet även med vindkraftparken i Sidensjö. Att vi får kännedom om de tankar som finns kring den vindkraftpark vi bygger är något vi är glada för. Vi vill vara tydliga och berätta om vad som är på gång.

Anledningen till att det finns varnings- och informationsskyltar vid infartsvägarna till Sidensjöområdet är att det under byggnationen av parken pågår exempelvis sprängnings- och schaktarbete med tunga arbetsfordon. Arbetsmoment som behöver utföras med noggrann planering, stor försiktighet och med ständig omsorg om människa, djur och natur.

Liknande skyltar finns på alla byggarbetsplatser runt om i landet, vare sig det handlar om att bygga en skolbyggnad, en bro eller annan infrastruktur.

Ewa och Håkan Wickberg hänvisar till ett 350 meters stort säkerhetsavstånd runt varje vindkraftverk. Avståndet avser radien av en cirkel placerad med vindkraftverket i mitten. Säkerhetsavstånd på 342 meter används inom den internationella vindkraftbranschen som en mycket förenklad illustration för att ange det längsta avstånd som is kan kastas från den typ av vindkraftverk som är aktuella i Sidensjö. De 342 meterna innehåller en stor säkerhetsmarginal. När parken är färdigbyggd kan man definitivt röra sig inom denna säkerhetsmarginal och fortsatt vistas i skogen för jakt, svampplockning och annan rekreation.

Nordisk Vindkraft har genomfört långtidsstudier och omfattande simuleringsstudier av isbildning som kan orsaka iskast. Resultatet av dessa studier finns att tillgå via oss eller Energimyndigheten. De har även redovisats i internationellt gångbara forskningssammanhang, likt de årligen återkommande Winterwind-konferenserna.

Vi vet att sannolikheten att is landar på en specifik plats, samtidigt som någon befinner sig på just denna plats, påverkas av faktorer som vindriktning, vindhastighet, is på vindkraftverket, rotationen på bladet m fl.

Allt detta har vi undersökt noga. Sannolikheten att träffas är väldigt låg och minskar dessutom dramatisk bara ett kort stycke bort från själva vindkraftverket. När vindkraftverken är i drift kommer det att finnas skyltar som en extra påminnelse för förbipasserande.

Avslutningsvis vill jag och mina kollegor i Sidensjö understryka att vi välkomnar frågor, påpekanden, idéer och tankar från allmänheten. Här ser vi våra fortlöpande informationsmöten som en viktig kanal.

Kalle Frölander

Projektchef, Sidensjö vindkraftpark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons