Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänger vi med när världen förändras?

Länder som tidigare låg i bakvattnet är nu världens ledande ekonomier. Hur ska Sverige och Västernorrland ska vara med i matchen om tio år?

Annons

Sverige var ett u-land för 150 år sedan. Ett av de fattigaste länderna i Europa. Men frihandel, folkskola och en spirande demokrati lyfte oss ur misären. Kapitalismen byggde landet och industrialiseringen fick hjulen att snurra allt snabbare. Tändstickor och telefoner, kullager, elmotorer, dynamit och platta möbelpaket har gjort oss världsberömda. Efter Andra Världskrigets slut och in på 1970-talet slog svensk tillväxt och export ständigt nya rekord. Och den gemensamma kakan växte.

Det var en period som i mycket präglades av lust och entreprenörskap. Utan detta hade landet inte sett ut som det gör. Utan entreprenörer, inte samma välstånd. Nobel och de Laval, Kamprad och Ericson, Dalén, Ekman och Wingquist, von Platen - och varför inte relativt okända Ninni Kronberg, kvinnan som uppfann torrmjölken.

Sverige är ett bra land, men låt oss för all del inte tro att vi i dag har flest kvinnor på arbetsmarknaden (Litauen), flest internationella patent (Schweiz), eller, högst mobiltäthet i världen (Förenade Arabemiraten). Den lägsta barnadödligheten finner man för övrigt i Singapore. Vår ekonomiska tillväxt 1945 till 1970 var fantastisk, därefter har många av världens länder kommit i ikapp och förbi oss.

Världen förändras och utvecklingen går allt snabbare! Nya branscher växer fram. Nya företag växer. Länder som tidigare låg i bakvattnet är nu världens ledande ekonomier.

Hur ska Sverige och Västernorrland ska vara med i matchen om tio år?

* Har vi en skola som uppmuntrar entreprenörskap och kreativitet?

* Har företagsamma människor de bästa förutsättningarna att förverkliga sina affärsidéer?

* Har vi ett företagsklimat som är konkurrenskraftigt i ett internationellt perspektiv?

Mia Wester

Tf regionchef

Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons