Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handling(s)förlamning råder

Annons
Handling(s)förlamning råder

Det är inte bara det viktiga omställningsarbetet efter nedläggningen av I 21 som går trögt. Minst 100000 kr i veckan (!) mindre till skolan och vården är ett faktum i den socialdemokratiskt styrda kommunen. Det är kostnaden för alla tomma kommunala lägenheter. Ett resultat av fyra års oförmåga att göra något åt problemet.

Medan andra kommuner redan vidtagit åtgärder (av/utveckling av bostäder till andra ändamål eller rivning) går det långsamt för kommunledningen i Sollefteå.

För fyra år sedan (valåret -98) gjorde förre kommunalrådet (s) och dåvarande vd:n i Bostadsbolaget ett första tafatt försök att komma igång med en sanering av tomma hus. Det gällde två hus i Ramsele. Resultat: de två husen står fortfarande tomma kvar! Det var som bekant valår och den heta frågan om rivning begravde förre kommunalrådet (s) skickligt i en "rivningsgrupp". Allt för att lugna ner stämningen i bygden inför valet sköts frågan upp. Flertalet av oppositionens företrädare genomskådade dock "tricket" och deltog inte i kafferepen. Efter valet upplöstes emellertid "rivningsgruppen" med hänvisning till samarbetssvårigheter med förre vd:n för SBAB. Skattepengarna har dock fortsatt att rinna iväg i oförminskad takt.

Sollefteå kommun har under den ekonomiska galgen ändock tvingats träffa ett avtal med Bostadsdelegationen för att få hjälp med alla tomma lägenheter i kommunen. Befolkningsminskningen gör att 25 procent av lägenheterna står tomma! Avtalet innebär att 350 lägenheter ska bort från bostadsmarknaden. Det stipulerar en kostnad á 60 kr lgh/dag som straff för hukande kommunalråd om inget händer. En blåslampa på kommunledningen, vilket är nödvändigt. Som kommuninnevånarna kan konstatera är alla tomma hus kvar och har dessutom blivit allt fler under fyra års passivitet. Med ökade kostnader som följd.

Pengarna behövs till skolan och vården! Dessa områden måste gå före tomma bostäder. Det är åter valår och fyra års oförmåga att vidta åtgärder har snabbt runnit iväg. Handling(s)förlamningen är uppenbar. Det vill säga på fler områden än det viktiga arbetet skaka fram nya jobb efter Rosengrens löften.

Stora kostnader blir också följden av att majoriteten (s och v) i Sollefteå inte följer demokratiskt fattade beslut (till exempel hyreskontraktet av Centralförrådet på Skärvsta). När skattebetalarnas företrädare revisorerna allvarligt kritiserar hanteringen körde s-rådet Elisabet Lassen, med stöd av lojala partikamrater, helt frankt över revisorerna (i kommunstyrelsen november -01)!

Om det i övrigt råder handlingsförlamning bland de styrande i Sollefteå så var överkörningen av revisorerna ett bevis på missriktad handlingskraft, tyvärr med dålig eftersmak.

Urban Grenmyr

Kristdemokraterna i Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons