Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnkranarna ett kännemärke

Annons

För att inte stöta sig med stads-bönningas gurur vill jag, angående planerna på omdaning av hamnen i Örnsköldsvik, påtala något i ämnet innan man går till verket.

Få hamnstäder efter den svenska kusten kan ståta med kranar, fabricerade på orten. Många hamnstäder har beklagat förlusten av sina kranar, våra står kvar och är lysande exempel på hur bygden själv kan producera hjälpmedel åt exportindustrin.
De har bidragit till att ge bygd och land välstånd, gett tacksam hjälp åt duktiga stuveriarbetare, sjöfolk med mera.

Vad kommer nu att hända med de fyra kranarna?
De besiktas och godkänns varje år. De är snabba och lätta att jobba med, inte minst vad gäller styckegods, virkespaket etcetera. Det ser man bland annat när hamnen är fylld med gods som ska iväg på export. De används även vår och höst när båtägare enkelt vill ha ner eller upp sina flytetyg i eller ur vattnet. Vad hamnen beträffar, säger isbrytarkaptener: Örnsköldsvik har nog bland de bästa hamnar vi känner efter Norrlandskusten. Den är djup, du hamnar mitt i stan och förtöjer vid hoppbacken!!

Allt enligt intervju med hamnchefen Conny Salander.
Kranarna kanske inte används så ofta i dag, men man vet ju ej vad framtiden har i sitt sköte!
Sjöfart med godsbefraktning är väl både billigare och ett mer miljövänligt sätt att frakta, jämfört med frakt på väg och järnväg.

I detta turismens århundrade är väl också personbefordran intressant, både som kryssnings- och turfärder i kustbandet.
Inte är det många städer som kan erbjuda kryssningsgäster att kliva ner hart när på stadens huvudstråk, Storgatan! Och vad det skulle kunna medföra med ökad puls i centrum?
Kranarna är fantastiska, pampiga, stiliserade giraffer skulpturer associationsmässigt sett.

Är detta något för planerarna att ta till sig i dessa förändringens tidevarv? Förhoppningsvis kan man väl tro det.

Vi, som älskar vår hembygd, vill att man visar upp den med alla dess olika fasetter. Allt behöver ej vara lastgammalt! Många verkar fartblinda och ser inte vad vi har. Inte kan väl det då vara fel att redovisa en mening utan att man påstås vara en bakåtsträvare?
Vi, om några, vill väl att vår hembygd skall utvecklas framgångsrikt och möta framtiden med tillförsikt.

Det är genom att kunna blanda dåtid-nutid och framtid, att uppmuntra mångfald och inte rasera, som orten blir intressant att leva och bo i liksom besökare fascineras av den.

Att flytta hamnen till före detta Tretexområdet? Kan det vara rätt? Vi genuina Örnsköldsviksbor känner till att den tidigare industrin lämnade efter sig kvicksilverbäddar som jag förstår kan vara farliga att röra om i.
För övrigt förutsätter jag att Modo vinner ishockey-SM!

ARNE SÖDERSTRÖM
NOLASKOGSARE MUSEIMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons