Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsans stig – kommunens ansvar

Annons

Begreppet Hälsans stig kommer från Irland, där den första stigen anlades på initiativ av chefen för den irländska Hjärtfonden, Paddy Murphy. Detta efter det att han studerat forskningsresultat om motionens betydelse för hälsan. Det dyker nu upp hälsostigar i fler och fler länder. I Sverige finns man i dag stigar på fyrtiosju orter.
För något år sedan gavs promenadvägen runt Höglandssjön, i samarbete mellan Örnsköldsviks Kommun, Hjärt- Lungfonden samt Folkhälsoenheten, statusen Hälsans stig. Varje kilometer runt sjön är utmärkt med stolpar, så att man alltid vet hur lång sträcka man gått, cyklat, joggat eller sprungit.
Enligt den karta över Hälsans stig runt Höglandssjön som kan laddas ner från Hjärt- lungfondens hemsida på Internet är stigen runt sjön sammanlagt 7 km lång. Stigens innersta del, mellan Grävlingsvägen i Kroksta och uppfarten till Svanvägen i Gimåt, cirka 1 200 meter, är anlagd av frivilliga krafter. Den delen av stigen hålls öppen vintertid av en traktorägare som utför detta arbete utan ekonomisk ersättning. En ordning som sett i ett längre tidsperspektiv är ohållbar. Den övriga delen av stigen underhålls, plogas och sandas av kommunen.

När nu promenadvägen har blivit en Hälsans stig med kommunen som huvudintressent borde samma kommun naturligtvis sköta plogning och sandning av stigen i sin helhet. Vid kontakter som tagits med tjänstemän i Stadshuset i denna fråga har man fått svaret att ett övertagande av ansvaret för plogning och sandning av dessa 1 200 meter skulle innebära en årlig kostnad av 20 000 kronor och att inga pengar finns.
Kommunen ska naturligtvis stå för sina åtaganden och överta ansvaret för plogning och sandning av Hälsans stig i hela dess längd.


SUNE EDLUND
KROKSTA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons