Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Sverige till ett jämställt land

Annons
Gör Sverige till ett jämställt land

Sverige är det land i världen där arbetet för jämställdhet, enligt Förenta Nationerna, nått allra längst. Men även om vi kommit bra bit på vägen är arbetet långt ifrån slutfört.

Sverige må vara världsbäst men vi lever ännu inte i ett jämställt samhälle. I det svenska samhället finns traditionella könsroller som gör att kvinnor och män får svårt att leva som de själva vill.

Kvinnor har i dag inte samma möjligheter som män. Män uppfattas som norm och måttstock. Löneskillnader med avseende på kön är ett generellt problem på arbetsmarknaden. Kvinnor tjänar alltså mindre än män för att de är kvinnor.

Dagens föräldraförsäkring uppmuntrar kvinnor att vara hemma och män att fortsätta arbeta. Kvinnor kommer därför efter i yrkeslivet och män i familjelivet. Inom politiken råder stor mansdominans. Problemen finns med andra ord överallt i samhället.

LUF har en liberalfeministisk grundsyn, som innebär medvetenhet om de problem som könsroller medför för individen och försök att ändra dem. Vi unga liberaler arbetar aktivt för att avveckla könsrollerna. För att nå jämställdhet på arbetsmarkanden kräver vi att jämställdhetsplaner ska finnas på alla arbetsplatser och att arbetsgivare ska tillämpa könsneutral lönesättning. Kvinnor och män måste också ha samma möjligheter att välja yrke och arbetsplats. Ökad jämställdhet i hemmen tror vi bland annat kan fås genom att införa individualiserad föräldraförsäkring. Det innebär att föräldrarna får hälften av föräldraledigheten var, oavsett hur lång den är och att den inte går att föra över till den andre föräldern. Kort sagt att dela lika eller låta hälften brinna inne. Förslaget tvingar varken män eller kvinnor att stanna hemma, men uppmuntrar bägge att ta ansvar.

Vi har också många andra förslag. Det finns nämligen mycket att göra för att Sverige ska bli ett jämställt land.

Anna Westin

Distriktsordförande LUF Västernorrland och riksdagskandidat (fp)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons