Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdsbor, vakna

Annons
Glesbygdsbor, vakna

Nu är det dags för ytterligare en spik i kistan. Ett dråpslag mot landsbygden.

Hela Sverige ska leva heter det när politiker vill ha röster. Statens offentliga, utredning 2001:67 visar vägen åt rakt motsatt håll. Enligt utredningen kan 16000 kilometer väg övergå till enskild väghållning. Exempelvis handlar det om 320 kilometer i Örnsköldsviks kommun.

Konsekvensen av detta blir att svårigheterna för glesbygden ökar. När en väg övergår till enskild väghållning skall en vägsamfällighet bildas, styrelse skall väljas och bidrag skall sökas. Denna styrelse skall sedan se till att drift och underhåll av vägen fungerar.

Statsbidragen täcker inte hela kostnaden. Den vinst utredaren räknar med tas ur fickan på varje fastighetsägare som bor efter den aktuella vägen.

Många av dessa vägar bebos av en åldrande fast befolkning. Men ni som har fritidsfastigheter efter berörda vägar kommer även att få öppna börsen.

Byar som i dag är förhållandevis blomstrande med många yngre familjer, där man ser en ljus framtid, mister sin attraktionskraft. Vem vill bosatta sig i en by där det kostar pengar och arbete att få det mest elementära, en fungerande väg.

Denna utredning bör förpassas till papperskorgen. Den politiker som röstar för detta förslag är icke värdig att representera svenska folket. För övrigt anser jag att "enmansutredningar" skall förbjudas.

Kjell Englund

Centern Gideå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons